vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: bodem Europese beurzen lijkt in zicht
Beeld: © iStock

De bodem komt er aan

September is statistisch bezien een slechte maand voor beleggers, daar worden we ook nu weer getuige van. Maar hoe verhoudt dit zich tot de oude beurswijsheid ...but remember be back in September? Dit lijkt tegenstrijdig.

Deze twee uitgangspunten passen echter prima bij elkaar. Feit is dat koersen in de maand september vaak donkerrood kleuren. Dat hebben we de afgelopen jaren steeds gezien. Daar staat echter tegenover dat de beste beursmaanden in de periode oktober-april liggen. En die periode moet nog beginnen. 

Dus zou je juist in september goed bij de les moeten blijven. Want in deze dip wordt hoogstwaarschijnlijk de bodem van de volgende rally gelegd. 

Belangrijke bodems

Technisch vormen die heftige herfstdips vaak de bodem voor de koerssprongen erna:

  • De AEX heeft in 2022 medio oktober een bodem gelegd op het intraday low rond 611,74 punten, om vervolgens de maanden daarna 30% te stijgen tot 795,20.
  • In 2023 zorgde de herfstdip voor een AEX-bodem op 30 oktober rond 712,77 punten. Negen maanden laten piekte de AEX op 949,14 punten, een stijging van ruim 33%.

Dat de beste beleggingsmaanden er nog aankomen, heeft te maken met het gedrag van beleggers. Veel fondsmanagers herschikken in de laatste maanden van het jaar hun portefeuilles: slechtlopende posities worden afgestoten en het vrijkomende geld wordt ingezet voor nieuwe aankopen. Ook het Halloween-effect is hierop gebaseerde. Zie ook de uitleg hierover onderaan dit artikel.

In deze column bekijk ik de beurzen van Nederland (AEX-index), Europa (Eurostoxx50-index), Duitsland (DAX-index), Frankrijk (CAC40-index), België (Bel20-index) en Verenigd Koninkrijk (FTSE100-index). Deze keer heb ik de meerjarengrafieken gebruikt. Bijna alle markten liggen er technisch, op de langetermijn, prima voor. Alleen de Franse beurs is een twijfelgeval.

Nederlandse beurs vormt hogere bodem

Het beeld van de Nederlandse beurs oogt, afgezien van de recente adempauze, nog steeds positief. De AEX-index laat hogere koersbodems op de grafiek achter en dat duidt op een aanhoudende vraag onder beleggers.

Met een doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek rond 949,14 punten (de top van 19 juli) kan de oude stijgende trend worden hervat. Zolang de steun van 829,66 punten (de top van november 2021) intact blijft oogt het beeld positief. 

Het 200-daags gemiddelde (glooiende rode lijn) weet haar opgaande tendens vast te houden. Dit geeft een positieve technische conditie weer. 


Eurostoxx 50-index blijft overeind

De Euro Stoxx 50-index doet een stevige stap terug. Maar de correctie van de Euro Stoxx 50 index vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top van 4.415,23 punten (van 19 november 2021) weet te blijven, oogt het technische beeld positief. 

Om de uptrend voort te zetten, moet de barrière rond 5.121,71 punten (de top van 5 april) gebroken worden.

De 200-dagenlijn vlakt iets af, dit bevestigt de huidige hapering van de Euro Stoxx 50-index.

Uptrend DAX-index intact

De DAX index weet ondanks de huidige consolidatie de stijgende trend intact te laten. De hogere koersbodems die sinds 2020 worden gevormd signaleren een positieve ondertoon.

Zolang steun van 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021) intact blijft, mag opwaarts worden gekeken. Een nieuwe hogere koerspiek dient de stijgende trend te bevestigen. De uptrend wordt overigens pas hervat indien de horde rond 18.892,92 punten (gevormd op 17 mei) wordt gepasseerd.

De 200-dagenlijn van de Duitse beurs laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

CAC40 verzwakt

De Franse beurs is onder de top van 2023 rond 7.581,26 punten gezakt. Dat duidt op een verzwakking. 

De CAC40-index heeft bovendien de stijgende trend verlaten. Nu het plaatje verpietert mag een neerwaarts koersverloop bij de Franse beurs niet meer worden uitgesloten.

We mogen verdere koersdalingen verwachten richting de steun van 6.773,82 punten (de bodem van 27 oktober 2023). Weerstand ligt op 8.259,19 punten (top van 10 mei).

Bij de Franse beurs draait de 200-dagenlijn neerwaarts. Dit signaleert een verzwakking in de technische conditie.

Bel20-index houdt voeten droog

De Belgische beurs weet de voeten droog te houden. Ten eerste is de dalende trend van 2022 en 2023 verlaten. De Bel 20 index valt thans terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Het koersdoel ligt rond 4.413,91 punten (de top van 5 november 2021).

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld positief.

Er ligt steun op 3.774 punten (de bodem van 16 april). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Belgische beurs laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

Londense beurs aarzelt binnen uptrend

De beurs van Londen houdt zich goed. De FTSE 100 index is in de laatste correctie opgevangen door de voormalige weerstand rond 8.047,06 punten.  Hiermee blijft het technische beeld positief. 

De eerste horde van 8.474,41 punten (de top van 17 mei) moet gebroken worden om de opmars te kunnen hervatten. De steun vinden we op 8.047,06 punten (de top van 16 februari 2023).

De 200-dagenlijn van de Engelse beurs laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

Beursherstel in de herfst

Het beursgezegde 'Sell in May, but remember be back in September' ontstond ooit toen beleggen nog was weggelegd voor de happy few. Beleggers van stand trokken zich 's zomers terug op hun buitenverblijven en lieten de beurzen dan even los. Pas in de herfst keerden ze weer terug naar de stad en werd het beleggen weer opgepakt.

Door dit gedrag was het in de zomermaanden vaak wat stiller op de beurzen en nam de activiteit in de herfst weer toe. Ook het bekende Halloween-efffect valt hieronder.

Uit ervaring weten we dat in beursrendementen duidelijke seizoenseffecten zitten. De grafiek hieronder laat de seizoensinvloeden op de beursmaanden goed zien. 

Mei is begonnen, zet je schrap voor seizoensinvloeden op de beurs

 Grafiek: Historisch gemiddelde maandrendementen voor 15 onderzochte aandelenmarkten

Op basis van deze gegevens is in september een fase van dalende aandelenkoersen niet uitgesloten. Maar hierna is een beursherstel zeer aannemelijk. Onderstaand citaten zijn afkomstig van een artikel van Youri van Heumen van september 2023.

Halloween-effect

Wetenschappers Sven Bouman en Ben Jacobsen kwamen ruim twintig jaar geleden al met een duidelijke conclusie in het onderzoek dat zij verrichtten. In 36 van de 37 door hen onderzochte landen bleken de gemiddelde maandelijkse beursrendementen in de periode november tot en met april aanzienlijk hoger te liggen dan in de periode mei tot en met oktober (van 1970 tot en met 1998). 

Halloween (31 oktober) was in hun ogen het keerpunt voor de markten. Sindsdien spreken de onderzoekers van het Halloween-effect. Na Halloween volgde een gunstigere periode voor beleggers: het rendement in de wintermaanden lag meestal boven 8%. Zij zagen de maand september dus niet als comeback-maand, maar zagen wel een positieve ontwikkeling gedurende de periode november tot en met april. Dat geldt vooral voor Europese landen.

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams