vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Nog geen herstel voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke tot iets lagere opening tegemoet. 

Woensdag koerste de AEX index onder aanvoering van halfgeleiders nog met 1,3 procent flink lager, naar een slotstand 896,98 punten. ASML en ASMI verloren tot zes procent van hun beurswaarde. De koers van Nvidia staat door twijfels over de toekomstige kasstromen van de AI-gigant flink onder druk, sinds de cijferrapportage van vorige week. Ook was er berichtgeving dat de Amerikaanse justitie Nvidia zou verdenken van het schenden van de mededingingsregels. Dit alles woog op het sentiment rond Nederlandse chipaandelen, die een zware weging in de AEX vertegenwoordigen.

Vandaag staat het ADP banenrapport op de agenda, dat als voorbode wordt gezien van het officiële banenrapport van vrijdag. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam weet nog niet te herstellen van de stevige correctie van de afgelopen dagen. De future is onder de eerste steun gezakt en lijkt haar weg omlaag te vervolgen. De volgende steun wacht nu pas rond 874 punten.

Alleen wanneer de kortetermijn correctieve fase wordt afgebroken, zal het beeld wat opklaren. De future dient hierbij ook terug te keren boven de voormalige steun rond 902 punten.

 

 

Overig nieuws

Dikke streep door krimpplan Schiphol

Schiphol hoeft veel minder te krimpen dan eerder werd gedacht. Na de Europese protesten blijft er nog maar weinig over van het krimpplan van het vorige kabinet. Ook het voorstel van Schiphol voor een vliegpauze in de nacht is van de baan. Het nieuwe plan van minister Madlener bestaat uit een minimale krimp en de belofte van KLM om stillere toestellen in te zetten. Zo kan de geluidsoverlast met 17% worden gereduceerd. Er komen strengere geluidsnormen voor de nacht en het aantal nachtvluchten daalt. (FD - Telegraaf)

China dreigt ASML uit te sluiten

De exportbeperkingen voor ASML vallen verkeerd in Peking. China dreigt met tegenmaatregelen. ASML loopt het risico de toegang tot de Chinese markt te verliezen. Peking weegt de opties, zoals het opleggen van handelsbeperkingen of het zoeken naar alternatieve leveranciers. Voor ASML staat er veel op het spel. Het aandeel leverde gisteren 6% in. In de eerste helft van het jaar kwam ongeveer de helft van de omzet uit China. Volgens de topman van ASML zijn de exportrestrictie van de VS economisch gemotiveerd. (FD)

Dagvaarding Nvidia op toch al gitzwarte dag

Dinsdag verdampte er bij Nvidia in een dag $279 mrd aan beurswaarde. Nog nooit verloor een bedrijf zoveel waarde in één handelsdag. Maar daarmee was de zwarte dag nog niet voorbij voor de chipmaker. Nabeurs werd bekend dat Nvidia ook nog een dagvaarding heeft ontvangen van het Amerikaanse ministerie van justitie wegens vermoedens van misbruik van zijn marktmacht. De handelspraktijken van de chipmaker liggen onder een loep. (FD)

Damrak kiest weg omlaag

Verkopers waren in de meerderheid. De AEX sloot 1,3% lager, aangevoerd door chipfabrikanten. ASML verloor 5,9%. Het kreeg een afwaardering van UBS, maar ook China dreigt de toegang tot deze belangrijke markt te verbieden. ASM (-5,7%) deelde in de malaise. Er waren slechts vier fondsen die de voeten droog hielden: NN Group (0,6%), Unilever (0,1%), Heineken (0,1%) en Relx. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Flow Traders (1,8%) en Just Eat Takeaway (-2,9%).

Wall Street is bezorgd

Aanvankelijk leek Wall Street zich te herstellen van de verkopen op dinsdag, maar zorgen over de economie drukten de indices toch in het rood. De Dow Jones sloot vlak, de S&P500 daalde 0,16% en de Nasdaq leverde 0,3% in. Beleggers kijken vooral kritisch naar aandelen die hoog geprijsd zijn. Nvidia leverde 1% in. Grootste daler was Dollar Tree. Teleurstellende kwartaalcijfers zorgden voor een koersverlies van 23%. Mogelijk gaat president Biden de overname van US Steel door Nippon blokkeren om veiligheidsredenen. Het aandeel kelderde 18%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot