vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: Unilever

Unilever houdt het hoofd koel

Terwijl de AEX het kopje laat hangen, chippers massaal worden gedumpt en beleggers zich zorgen maken over AI, zijn er ook aandelen die het hoofd koel houden. Eén ervan is defensial Unilever.

Sinds de bodem rond €43,85 in april heeft Unilever ruim een derde aan beurswaarde gewonnen. In die periode is de AEX index nog geen 5% opgelopen. Vorige week heeft de multinational het all-time high van september 2019 rond €57,77 weten te passeren. Ik heb eerder betoogd dat, indien Unilever hierboven breekt, alle remmen losgaan. Nu is het zover. 

Unilever staat niet dagelijks in het nieuws. Toch zie je dat het bedrijf bij vermogensbeheerders wel de handen op elkaar krijgt. Zo heeft Bank of America een paar weken geleden het advies verhoogd van underperform naar kopen, terwijl investmentbank Jefferies recent erkende dat hun underperform advies fout was geweest. Bovendien heeft Jefferies het koersdoel verhoogd. Dat deden afgelopen maand meerdere vermogensbeheerders, waaronder Degroof Petercam. 

Vandaag bekijk ik Unilever. Ik beoordeel de korte termijn (grafiek 1), de relatieve sterkte (grafiek 2), de moneyflow (grafiek 3), de lange termijn (grafiek 4), meerjarig (grafiek 5) en de langetermijnmomentum-indicator (grafiek 6). Thans staat alleen het momentum in de gevarenzone. Alle andere indicatoren staan op groen.

Grafiek 1:  Unilever zet krachtige uptrend voort

Unilever heeft de top van begin augustus rond €57,42 gebroken. Hiermee zet de krachtige uptrend zich voort. De kansen liggen duidelijk in opwaartse richting nu het patroon van hogere toppen en bodems doorzet. De stijgende trend heeft in eerste instantie ruimte richting weerstand €72,20 (berekend koersdoel).

Enkel bij een eventuele terugval onder steun €54,44 (bodem van 14 augustus) zou een technische verzwakking optreden.

 

 

Aandeel Unilever koers

Grafiek 2: Unilever doet het beter dan de brede markt   

Sinds april beweegt de relatieve-sterktelijn (glooiende blauwe doorlopende lijn) krachtig omhoog. Dit geeft een sterkere performance van Unilever aan ten opzichte van de brede markt.

De de relatieve-sterktelijn wordt berekend door de koers van Unilever af te zetten tegen die van de AEX index. Tegenover een AEX-stijging van nog geen 5% sinds medio april is Unilever bijna 34% opgelopen. 

 

Grafiek 3: vers kapitaal stroomt toe 

De uitermate sterke moneyflow (zwarte doorlopende lijn) signaleert de instroom van vers kapitaal naar het aandeel Unilever. Dit bevestigt dat er veel nieuw geld de markt inkomt. De moneyflow wordt van de beursomzetten afgeleid.

 

Grafiek 4:  Unilever zet stevige opmars voort

Unilever heeft met de doorbraak boven de horde van september 2019 rond  €57,77 de stijgende trend gevalideerd. Een technisch koopsignaal is opgetreden met een eerste berekend koersdoel rond €85. Zolang Unilever hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op €54,44 (bodem van 12 augustus).

Unilever was al eerder technisch verbeterd nadat de horizontale horde rond €51,05 (top van juni 2021) werd gepasseerd.

De krachtige stijgende trend van de 200-dagenlijn van Unilever bevestigt een sterke technische conditie. 

De opwaartse krul van de B.O.B.-lijn signaleert dat Unilever veel beter presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator (glooiende blauwe doorlopende lijn) vergelijkt het koersverloop van Unilever met dat van de AEX.

Aandeel Unilever koers

Grafiek 5: all-time high rond €57,77 gebroken

Op de meerjarengrafiek is het technische profiel van Unilever serieus verbeterd, nadat het oude all-time high van september 2019 rond €57,77 is gepasseerd.  Dit voorjaar was al de dalende toppenlijn T uit 2020 is gebroken, waarmee een fase van verkoopdruk is afgerond. 

Bovendien heeft Unilever de horizontale weerstand €51,05 (top van juni 2021) achter zich gelaten.

De eerste hogere bodem rond €42,97 (op 24 november 2023), ligt duidelijk boven die de bodem van maart 2022 rond €39,36. Hiermee is de  tendens naar hogere koersen in gang gezet. 

Grafiek 6: Momentum indicator in de gevarenzone

Op de onderste helft van deze grafiek wordt het momentum van Unilever weergegeven.

Met momentum wordt de veranderingssnelheid bedoeld. De momentum indicator staat thans in de gevarenzone (boven 80). Dit punt is gemarkeerd met de rode cirkel. Omdat het momentum thans zijwaarts tendeert, neemt het tempo van de koersstijging af. 

Overigens signaleert deze indicator pas een grotere correctie indien met momentum de oranje lijn neerwaarts doorbreekt. Zover is het nog niet.

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams