vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Rode koersen verwacht in Amsterdam

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet, na de verliezen op Wall Street dinsdagavond en in Azië vanochtend. Een koersval van Nvidia en zwakke macrocijfers uit de Verenigde Staten deden het sentiment geen goed.

Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 1,3 procent lager op 908,85 punten.

Beleggers in de VS keerden dinsdag terug van een lang weekend in verband met Labor Day op maandag en kregen direct zwakke macrocijfers te verwerken over de industrie in het land, waardoor de zorgen over een recessie opnieuw de kop opstaken.

Vanochtend bleek dat de Chinese dienstensector in augustus minder hard is gegroeid dan in juli, terwijl de Japanse dienstensector de groeiversnelling uit juli wist vast te houden.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zal vanochtend de daling van gisteren voortzetten. De future heeft de herstelfase afgebroken en zakt ook onder de eerste steunzone rond 902 punten. Het technisch beeld krijgt hierdoor een flinke dreun.

De future is afgeketst op de weerstand rond 928 punten en maakt een flinke draai omlaag. Er is ruimte vrijgekomen voor een grotere daling richting de bodem van 8 augustus rond 874 punten. Verkopers maken momenteel duidelijk de dienst uit. 

 

 

Overig nieuws

Kabinet wil betere toetsing overnames op risico’s

Het kabinet wil meer buitenlandse overnames van Nederlandse techbedrijven toetsen op risico’s voor de nationale veiligheid. Daarvoor worden meer technologieën aangewezen als ‘zeer sensitief’, waardoor ze onder de wet voor toetsing vallen. Onder meer bedrijven in de chipsector, kwantumtechnologie en fotonica vallen al onder deze wet. In het uiterste geval kan de overheid een overname, investering of fusie verbieden. (FD)

Vakbonden roeren zich bij Volkswagen

Volkswagen kampt met een dalende vraag naar elektrische auto’s. Daardoor ontstaan ook financiële problemen. De bestuursvoorzitter hintte voor het eerst in het 90-jarig bestaan van de autofabrikant op sluiting van fabrieken in Duitsland. Vakbond IG Metall accepteert niet dat VW de tot 2029 geldende baanzekerheid voortijdig opzegt en kondigde bitter verzet aan. Eerder besloot VW al tot een bezuinigingsprogramma van €10 mrd, extra bezuinigingen leiden tot een enorm conflict tussen management en ondernemingsraad. (FD - Telegraaf)

PostNL bezorgt later

Post van zakelijke klanten wordt vanaf volgend jaar binnen twee dagen bezorgd. Nu valt dat binnen 24 uur op de mat. Maar volgens PostNL is dit een van de noodzakelijke stappen om de postbezorging in ons land betaalbaar te houden. Doordat er steeds minder post bezorgd wordt en de arbeidskosten toenemen, ziet PostNL de marges onder druk komen. Voor een tragere bezorging van normale brievenbuspost is aanpassing van de postwet nodig. (Telegraaf)

Damrak in het rood na tegenvallend cijfer industrie VS

De beurzen in Europa en de VS gingen flink onderuit, na de presentatie van een tegenvallend Amerikaans industriecijfer, dat voor de vijfde maand op rij op krimp duidt. De AEX sloot de dag 1,3% lager af. IMCD (2,9%) profiteerde van een koopadvies en een koersdoelverhoging. Chipbedrijven hadden het moeilijk. ASML verloor 4,4% en ASM daalde 3,1%. Besi noteerde 4,6% lager. In de Midkap sloten alleen Corbion (1,5%) en Air France KLM (0,3%) hoger. De rest van de fondsen kleurde rood. Alfen (-7,9%) leverde het meeste in. Bij de kleine fondsen zag Ebusco 13% van de waarde verdampen, terwijl maandag nog 18% werd gewonnen.

Wall Street: Koersdreun Nvidia

De indices in New York zijn lager gesloten. De klappen vielen bij techaandelen. Nvidia dook 9,5% omlaag. Maar ook Intel en AMD leden koersverliezen. Microsoft werd 1,8% goedkoper. De Dow Jones eindigde met een min van 1,5%, de S&P500 leverde 2,1% in en de Nasdaq sloot 3,3% lager. Twee cijfers over de industriële productie in de VS stelden teleur. Bedrijven zoals Caterpillar (-4,5%) en 3M (-2,9%) doken in het rood. US Steel (-6%) stond onder druk door uitlatingen van Kamala Harris, zij wil dat het staalbedrijf Amerikaans blijft en niet opgaat in Nippon.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot