vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
TA: de VIX loopt op, nog geen reden voor paniek

Paniekbarometer loopt iets op

De Nederlandse beurs is technisch licht verzwakt, nu het steile opwaartse trendje wordt gebroken. Dit wordt vergezeld door een matige stijging van de VIX indicator. De paniekbarometer is dinsdag 1,97 procentpunten opgelopen. 

Er is, zoals gezegd lichte technische schade, maar vooralsnog geen reden voor paniek. De E-VIX-index, de Europese paniekbarometer loopt wat op, maar staat nog niet in de gevarenzone. Dit wijst nog niet op een crisisscenario op de financiële markten. Het geeft alleen aan dat de onrust wat toeneemt. 

Bovendien ligt er op de AEX steun rond de bodem van 21 augustus op 901,77. Vandaag bekijk ik het korte termijn technische plaatje van de AEX en de Europese paniekbarometer. 

Europese VIX loopt weer op

De VIX-Europa loopt weer op.  is de afgelopen weken gebodemd rond 14,50. In juli is de  Europese paniekbarometer gebodemd op 12,83. De dalingen van de VIX-Europa van dit voorjaar zijn rond 12,12 punten opgevangen.

Vooralsnog is de stijging van de VIX beperkt,  dus is er nog geen sprake van serieuze onrust. De recente hogere bodems rond 12,83 en 14,50 geven wel aan dat we de vinger aan de pols moeten houden. Pas wanneer de Europese paniekindicator door de zone tussen 20-22 punten uitbreekt, is er reden tot zorg.

AEX breekt opwaartse trendje

De AEX-index verzwakt nu het steile uprendje wordt verlaten. De Nederlandse beurs geeft lichte technische zwakte aan. Dit kan een test inluiden richting de steun 901,77 punten (bodem van 21 augustus). De weerstand bevindt zich op 927,21 punten (gevormd op 31 juli). 

Bij een doorbraak en slotstand onder de steun 901,77 punten treedt verdere verzwakking op. Dan dient er rekening te worden gehouden met een diepere correctie, mogelijk richting de bodem van medio april rond 858,09 punten.  

 

AEX koers

Uitleg Europese VIX 

E-VIX staat voor Europese Volatility Index. Het is een indicator die wordt gebruikt om de volatiliteit te meten op de Europese aandelenmarkten. Een stijgende VIX-indicator weerspiegelt toenemende onrust op de Europese aandelenmarkten en andersom. 

De E-VIX is gebaseerd op real time EURO STOXX 50-optieprijzen en is ontworpen om de verwachtingen van volatiliteit weer te geven. 

Die worden berekend door de vierkantswortel te nemen van de impliciete variantie over alle opties van een bepaalde tijd tot expiratie. De VSTOXX-indices maken deel uit van een consistente familie van volatiliteitsindices: VSTOXX gebaseerd op de EURO STOXX 50. In overeenstemming met de ESMA-vereisten zijn de wegingen van de componenten van de VSTOXX-index openbaar beschikbaar.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams