vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX herstelt verder

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong een half procent in het groen.

De AEX koerste donderdag al 1,8 procent hoger naar een slotstand van 905,86 punten, met dank aan onder meer een koerssprong van fintechbedrijf Adyen na cijfers, en forse winsten voor de zwaarwegende halfgeleiders.

Terwijl vorige week het sentiment nog werd overheerst door de angst voor een harde landing in de VS en eventuele noodgrepen van de Federal Reserve, is dat deze week weer helemaal anders, en lijkt zelfs het "goldilocks" scenario uit de kast gehaald. Hierbij gaat men ervan uit dat de Amerikaanse economie blijft groeien en de inflatie vanzelf daalt naar de doelstelling van 2 procent in de VS.

Positieve inflatiecijfers in de VS gaven de beurzen de afgelopen dagen een zet in de juiste richting, en beleggers rekenen er nu op dat de Federal Reserve de rente volgende maand met een gerust hart kan verlagen. ING rekent op een renteverlaging van 25 basispunten in september, nu een noodgreep van 50 basispunten niet nodig lijkt.

De detailhandelsverkopen in de VS stegen in juli op maandbasis met 1,0 procent in juli, waar een plus van 0,3 procent was voorzien. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalden daarnaast van 234.000 tot 227.000. Gerekend werd op een nipte stijging naar 235.000 nieuwe aanvragen.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond met 1,6 procent in het groen, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 2,3 procent won.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend ook overtuigend hoger, met als koploper de Nikkei index in Tokio met een winst van krap drie procent. Hongkong en Seoel wonnen daarnaast meer dan anderhalf procent.  

Beleggers kijken voor macro-economisch nieuws vanmiddag naar Amerika, waar de afgegeven bouwvergunningen in juli en het consumentenvertrouwen op de rol staan.

AEX future

Futures op de Amsterdamse beurs duiden vandaag op een hogere opening. De index wist de afgelopen dagen terug te keren boven de voormalige toppen en bodems rond 890 punten en de AEX heeft ook de 900 punten grens terugveroverd. 

Na deze verbetering lijkt de AEX zich klaar te willen maken voor een nieuwe test van de dalende toppenlijn. Deze hangt momenteel nog iets boven het huidige koersniveau, maar is in zicht. Een doorbraak daarboven zal het beeld verder op doen klaren en brengt het all time high weer in het vizier.

 

 

Overig nieuws

Walmart verhoogt prognose voor 2024

In het afgelopen kwartaal realiseerde Walmart een stijging van zowel de omzet als de winst. Daarop verhoogde de detailhandelaar de winstprognose voor het hele jaar. Walmart verwacht nu een aangepaste jaarwinst van $2,35 tot $2,43 per aandeel, tegen $2,23 tot $2,37 eerder. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 4,8% tot $169,3 mrd. De nettowinst daalde echter met 43% tot $4,3 mrd. De cijfers van Walmart geven een indruk van de Amerikaanse consumentenbestedingen. Amerikanen letten vooral op de basisbehoeften en geven minder geld uit aan niet-essentiële spullen. (FD)

Damrak: AEX weer boven de 900 punten

De dag begon rustig, maar de uitslagen waren in de middag groot. De AEX (1,7%) sloot boven de 900 punten en heeft daarmee de correctie van begin augustus goedgemaakt. Adyen schoot 12% omhoog in reactie op de halfjaarcijfers. Beleggers in NN Group reageerden minder positief op de resultaten. Het aandeel sloot onderaan, met een verlies van 2,2%. Shell noteerde ex dividend, maar won toch 0,3%. In de Midkap werd de kopgroep gevormd door AMG (7,3%), Alfen (4,2%) en Basic-Fit (3,7%). De grootste daler was SBM Offshore (-1,1%). Bij de smallcaps ging het aandeel Ebusco met 5,8% achteruit.

Wall Street: Herstel zet door

Aandelenkoersen stegen, obligaties daalden. Voor de zesde dag op rij zetten de aandelenmarkten hun herstel voort. De Dow Jones won 1,39%, de S&P500 steeg 1,61% en de Ansdaq eindigde 2,34% hoger. Daarmee zijn de S&P500 en Nasdaq weer terug op het niveau van voor de daling van begin augustus. De cijfers van Walmart overtroffen de verwachtingen. Het aandeel ging met 4,51% omhoog. Target won 5,99% en Costco steeg 1,7%. Cisco Systems verhoogde de omzetprognose en schrapt banen, waarop het aandeel 3,09% steeg. Nike won 4,01% en Ulta Beauty 11,7%. Bill Ackman nam een belang in Nike en Warren Buffett in Ulta Beauty. Goede cijfers hielpen John Deere aan een koerswinst van 6,35%.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff