vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Hogere opening voor AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong krap een half procent in het groen.

De AEX bleef woensdag nog dichtbij huis, met een winst van 0,2 procent op een slotstand van 890,24 punten. 

De meeste Europese beurzen kleurden woensdag groen, na de stijgingen op Wall Street van dinsdagavond, toen de Amerikaanse producentenprijzen de hoop voedden op verder dalende inflatiecijfers, die de weg kunnen vrijmaken voor renteverlagingen door de Fed.

Woensdag bleken inderdaad de Amerikaanse consumentenprijzen afgelopen maand iets minder hard te zijn gestegen, met 2,9 procent tegen 3,0 procent in juni. De kerninflatie, zonder volatiele prijzen voor energie en voeding, bleef stabiel.

Beleggers hopen nu dat in de VS de weg is vrijgemaakt voor rentedalingen, en een zware recessie kan worden vermeden. 

Eerder op de dag bleek de industriële productie van de eurozone in juni met 0,1 procent te zijn gedaald, na een daling van 0,9 procent in mei. Er werd door economen gerekend op een herstel van 0,6 procent. In plaats daarvan bleek de daling in mei sterker te zijn geweest dan de eerder gemelde daling van 0,6 procent.  

Ook steeg de inflatie in Frankrijk van 2,2 procent in juni naar 2,3 procent in juli, zoals al was gebleken uit voorlopige cijfers, terwijl de Britse inflatie van 2,0 naar 2,2 procent steeg.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend hoger, met als koplopers de beurzen in Tokio, Seoel en Shanghai met winsten van grofweg een procent. 

De groei van de Japanse economie in het afgelopen kwartaal kwam uit op 0,8 procent, waar werd gerekend op een groei van slechts 0,5 procent. Ook de Chinese consumentenbestedingen in juli vielen hoger uit dan voorzien. 

AEX future

De Amsterdamse beurs is op weg naar een prima opening. Futures op de AEX laten een mooie opleving zien vanaf de oude steunzone rond 890 punten. Deze lijkt nu te worden gepasseerd, maar om dit te bevestigen is een nieuwe bodem nodig boven deze zone. 

Mocht de AEX zich hier weten te nesten kan er een aanval worden gedaan op de dalende toppenlijn van de afgelopen weken. Deze ligt rond 910 punten en betreft de volgende weerstandszone. 

 

 

Overig nieuws

TenneT investeert in stroomnet

Netbeheerder TenneT heeft drie langjarige contracten afgesloten met bouwbedrijven BAM, Strukton en VolkerWessels. Zij krijgen de opdracht om het Nederlandse stroomnet uit te breiden. De waarde van de contracten bedraagt in totaal maximaal €2,5 mrd. TenneT gaat de komende tien jaar €60 mrd investeren in uitbreiding en vervanging van het Nederlandse stroomnet. (FD)

Mars koopt Pringles voor $36 mrd

In de voedingssector heeft familiebedrijf Mars gezorgd voor de grootste overnamedeal van dit jaar. Mars heeft bijna $36 mrd over voor Kellanova. De overname is inclusief schulden. Kellanova is bekend van onder meer Pringles, Pop-Tarts en Cheez-Its. De voedingsindustrie heeft te maken met dalende volumes, maar dat geldt niet voor Kellanova. Mars biedt $83,50 per aandeel in contanten. (FD - Telegraaf)

Damrak wint licht

De AEX sprokkelde er 0,1% bij. Bovenaan eindigde Exor (1,5%), dankzij deelnemingen in Stellantis en Juventus. Verzekeraars hadden ook een goede dag. NN Group (1,3%), ASR Nederland (1,1%) en Aegon (1%) zaten in de kopgroep. Onderaan noteerde ABN Amro (-3,5%), dat ex dividend noteerde. In de Midkap was JDE Peet’s (4,1%) de grootste stijger dankzij een adviesverhoging.TKH (-0,8%) daalde opnieuw na de tegenvallende vooruitzichten van een dag eerder. Alfen (-2%) leverde het meeste in.

Wall Street: Chips en chips

Een lagere inflatie kwam niet als een verrassing. De impact op de koersen was dan ook gering. De Dow Jones won 0,61%, de S&P500 steeg 0,38% en de Nasdaq pluste 0,03%. De overname van Kellanova door familiebedrijf Mars was het gesprek van de dag. Kellanova is bekend van de Pringles chips. Een ander type chips maakt Nvidia, dat aandeel steeg 1,67% en klimt gestaag uit het dal waarin het zich sinds juli bevond. Alphabet (-2,35%) had last van berichten dat toezichthouders het bedrijf zouden willen opbreken. Brinker dook 10,51% omlaag na teleurstellende kwartaalcijfers. Victoria’s Secret schoot 16,2% omhoog na de benoeming van een nieuwe ceo. Maar zelfs met deze koerssprong is de waarde van het bedrijf dit jaar met 17% uitgekleed.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff