vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Groene opening voorzien voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,4 procent hoger op 888,91 punten.

De Europese beurzen lijken een licht hogere opening tegemoet te gaan, nadat cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen op dinsdag de hoop onder beleggers aanwakkerde dat de Federal Reserve de rentes volgende maand met een half procentpunt kan verlagen.

De zwakker dan voorziene macrocijfers leidden tot afgenomen zorgen over stagflatie in de VS, waarin de groei vertraagt, de werkloosheid stijgt en de prijsdruk hoog blijft, zo stelde portfoliomanager Emily Leveille van Thornburg Investment Management.

Fed-bestuurder Raphael Bostic zei dinsdag dat hij verwacht dat de Amerikaanse economie binnen de komende paar maanden klaar zal zijn voor een renteverlaging zonder een opkomende recessie. "Ik ben hoopvol dat we in de komende paar maanden op een plek zullen zijn waar we een economie hebben die min of meer geheel genormaliseerd is , zei Bostic in Atlanta.

De inflatie blijft een belangrijk aandachtspunt vandaag, met nieuwe cijfers over de consumentenprijzen uit de VS en ook het VK.  

Economen waarschuwen evenwel dat de Amerikaanse inflatiecijfers over juli, die vandaag verschijnen, niet per definitie een vergelijkbaar beeld als de producentenprijzen hoeven te schetsen. Beleggers hopen een afkoeling van de inflatie te zien.

De olieprijs is dinsdag gedaald in New York, na vijf dagen van stijgingen. Een september-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 2,1 procent lager op 78,35 dollar op de New York Mercantile Exchange. Het Internationaal Energieagentschap werd negatiever over de verwachte groei van de vraag naar olie. Volgens marktkenners van TradeStation blijven de vooruitzichten voor de vraag zwaarder wegen dan de geopolitieke onrust.

In de Aziatische handel vanochtend koerste de olieprijs weer 0,7 procent hoger.

AEX future

De Amsterdamse beurs lijkt vandaag hoger te gaan openen. Futures op de AEX ondernemen een poging om de oude steunzone rond 890 te heroveren. Vanaf de bodems rond 850 houdt het herstel aan, waardoor een groot deel van de correctie van de vorige weken ongedaan wordt gemaakt.

Om verder te herstellen zal er een bodem gevormd moeten worden boven de voormalige steunzone. De dalende koerstoppen kunnen dan worden gebroken, met mogelijk een verdere stijging richting 950. Vanmiddag kunnen de Amerikaanse inflatiecijfers de markt in beweging gaan brengen.

 

 

Overig nieuws

Beursdip alweer te boven

De beurzen zijn hersteld van de paniekverkopen een week geleden. Experts betwijfelen of de rust echt terug is. Het Amerikaanse inflatiecijfer van woensdag kan weer voor beweging zorgen. Het was angst voor een Amerikaanse recessie en een renteverhoging in Japan, die vorige week voor een verkoopgolf zorgden. Met opties kunnen beleggers zich beschermen tegen een daling van de aandelenbeurs, maar daar moeten beleggers wel voldoende kennis en ervaring mee hebben. (Telegraaf)

Google’s smartphone met AI-functies

Google wil marktaandeel veroveren in de smartphonemarkt door zijn eigen telefoons uit te rusten met AI-functies. De slimme assistent van Google krijgt een upgrade waardoor het AI-model Gemini meer hulp kan bieden. Zo komt er een AI-functie die helpt belangrijke informatie uit een telefoongesprek samen te vatten. Google haalde de productlancering maanden naar voren, om voor te lopen op de presentatie van de nieuwe iPhones van Apple. (Telegraaf)

Damrak sluit iets hoger

De AEX bewoog het grootste gedeelte van de dag vlak, om uiteindelijk 0,3% hoger te eindigen. Adyen (3,3%) noteerde bovenaan, terwijl ArcelorMittal (-1,7%) onderaan sloot. In de Midkap viel TKH Group op, de resultaten voor het hele jaar zullen waarschijnlijk lager uitvallen dan verwacht. Het aandeel koerste 5,4% lager. Alfen (3%) won het meeste.

Wall Street wint terrein

De Dow Jones won gisteren 1%, de S&P500 steeg 1,7% en de Nasdaq klom 2,4% hoger. Starbucks (24,5%) stond in de belangstelling. De topman vertrekt per direct en wordt vervangen door de ceo van Chipotle Mexican Grill. Chipotle daalde op zijn beurt met 7,5%. Oliebedrijven behoorden tot de verliezers. ConocoPhilips (-1,6%), ExxonMobil (-1%) en Chevron (-0,6%) sloten lager. Buzzfeed steeg bijna 26%, nadat het verlies een stuk lager uitviel dan een jaar geleden.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff