vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
UPDATE: Markten onderuit, dit is de stand van zaken

UPDATE: Markten onderuit, dit is de stand van zaken

Bloedrood is het meest gebruikte woord in de beursverslagen vandaag, en een blik op het koersenbord bevestigt dat.

Halverwege de ochtend stonden van de top-75 aandelen op het Damrak er slechts drie in de plus: Flow Traders, dat het moet hebben van dit soort markten, en OCI en PostNL, die erin zowaaar in slagen om met hun Q2-cijferpresentaties het sentiment te weerstaan.

De belangrijkste ontwikkelingen op een rij:

1. Japan geeft het startschot  

Na zwakke banencijfers op vrijdag, die de vrees voor recessie aanzwengelden, daalden de koersen in Amerika en Europa al hard, maar halverwege het weekend was er nog geen duidelijke indicatie dat de marktopening van maandag zo slecht zou zijn.

Dat werd pas duidelijk toen de markten in Japan vannacht kelderden. Uiteindelijk leed de Nikkei een verwoestend verlies van 13%. Zo meer over waarom Japan een belangrijke factor is in de huidige markt.

2. AEX opent dik 3% lager, krabbelt vergeefs op

Durven de eerste buy-the-dip-beleggers alweer de markt in? Waar de AEX op ruim 3% verlies opende, herwon de index later alweer wat terrein en noteert de index halverwege de ochtend 2,5% in de min.

Opvallend is de situatie van de techfondsen. Daar vielen vrijdag de grootste klappen, bij opening ook - mede dankzij een tegenvaller bij Nvidia - maar die koersen herstellen alweer. ASML tikte even de -10% aan, maar staat inmiddels op -2% - en meldt zich bij de beste tien aandelen in de AEX vandaag,

ASMI stond even op -14%, maar heeft dat verlies teruggebracht tot -3,2%. De dikste verliezen zitten momenteel bij de financials: ING -6% en NN Group -5%. Inmiddels krabbelen ook Aalberts en Brunel in het groen. Grootste daler in de midkap is Just Eat takeaway op -6%.

UPDATE 15:15 uur:

Het voorzichtige opkrabbelen van deze ochtend bleek tevergeefs: in de middag zakte de AEX weer verder weg tot inmiddels een verlies van 3,9%. In heel Europa zie we min of meer hetzelfde beeld.

ASML en ASMI gaven ook weer behoorlijk terrein prijs; nadat de eerste 'buy-the-dip'-waaghalzen uit de markt verdwenen waren, zakten de koersen van de chipaandelen weer weg. Beide leveren rond de 4,5% in vanmiddag.  

3. Wall Street stevent af op verlies, vooral Nvidia

Veel blikken zijn natuurlijk gericht op wat Wall Street vanmiddag gaat doen. De S&P 500-future wijst op een opening van -2,3%. De Dow Jones houdt het verlies beperkt tot -1,5%.

Techindex Nasdaq loopt meer averij op, zoals het er nu uitziet. Die future staat 3,75% lager. Nvidia, dat mogelijk vertraging oploopt bij het leveren van nieuwe chips, daalde met ruim 9% in de voorbeurshandel, terwijl Apple 6% lager staat, nadat bekend werd dat Warren Buffett zijn belang in dit aandeel flink heeft afgebouwd.

Overigens zien we ook de Amerikaanse indexfutures in de ochtend wat opkrabbelen. Het laagste punt was rond 8:00 uur.

UPDATE 15:15

Een kwartier voor opening is het beeld op Wall Street verder verslechterd. De indexfutures wijzen op een dieprode opening:

  • S&P 500: -3,6%
  • Dow Jones: -2,8%
  • Nasdaq 100: -4,8%  

4.  Onrust op de valutamarkt

Er wordt veel verwezen naar recessieangst in Amerika bij de verklaringen voor de hudige sell-off, maar het feit dat Japan zo'n grote rol speelt in wat er nu gebeurt is niet helemaal toevallig. 

Kijk bijvoorbeeld eens wat er recent gebeurde in de dollar-yen wisselkoers nadat de Bank of Japan de rente verhoogde met 0,25% - en nu definitief het tijdperk van negatieve rentes verlaten heeft. 

USD/JPY augustus 2024

Wisselkoers US dollar/Japanse yen (USDJPY)

Een oorzaak voor de heftige bewegingen in de markt zou ook kunnen liggen in het afbouwen van de 'yen carry trade'. Met een rente die in Japan lang op of onder 0% stond, was het voor marktpartijen erg aantrekkelijk om in Japanse yen te lenen en dat geld in Amerika (en elders) te beleggen in aandelen. Die route was zo populair dat er volgens schattingen zo'n $4 biljoen op deze manier uitstaat.

Met de goed presterende techaandelen uiteraard als meest aantrekkelijke bestemming voor dat geld. Nu de Japanse rente oploopt - en die in Amerika waarschijnk sneller dan eerst verwacht gaat dalen - is die carry trade een stuk minder aantrekkelijk aan het worden, en wordt deze afgebouwd.

5. Het scorebord om 15:20 uur

 De markten in Europa

De AEX

De midkap-index


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Pieter Kort

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort