vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Slotbericht: AEX herstelt zich richting het weekend

De Amsterdamse beurs is met winst het weekend ingegaan, maar voor sommige aandeelhouders was het toch een dag om snel te vergeten. De AEX sloot vrijdag 0,9 procent hoger op 906,64 punten. Daardoor werd het weekverlies bijna helemaal weggepoetst.

Het was het herstel van de techaandelen die de AEX aanvoerden. In de AMX werden Basic-Fit en Vopak goed beloond voor hun cijfers, terwijl Signify en vooral Flow Traders keihard werden afgestraft.

Naast een stroom aan bedrijfsresultaten, waren de ogen van beleggers gericht op de VS, waar vanmiddag nieuwe inflatiecijfers werden gepubliceerd.

De PCE-inflatie, een belangrijke maatstaf voor de Fed bij het bepalen van het monetaire beleid, leverde echter geen verrassingen op. Volgende week komt de Fed met een nieuw rentebesluit, maar de markt verwacht dat er tot september moet worden gewacht voor een eerste renteverlaging.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was vandaag Adyen met een koerswinst van 3,1 procent. Verder deden de chippers ASML en Besi goede zaken met winsten van 2,6 en 1,7 procent. Ook ASR steeg 1,4 procent. AkzoNobel en Philips, dat maandag met cijfers komt, verloren 1,3 en 0,8 procent. En na de koersval van meer dan 23 procent op donderdag na cijfers, verloor Universal Music Group vrijdag nog eens 1,7 procent. 

In de AMX was Basic-Fit de sterkhouder met een koerswinst van 9,5 procent. Vopak, dat de outlook voor 2024 verhoogde, won 3,3 procent. Daar stonden Signify en Flow Traders tegenover met verliezen van 7,2 en 20,9 procent. Ook de cijfers van WDP leverden een koersverlies op van 3,6 procent. 

In de AScX was het Heijmans die uitblonk. Na een outlookverhoging voor 2024, steeg het aandeel 12,6 procent. Ebusco presenteerde een nieuwe opdracht van Deutsche Bahn en won 8,4 procent. Renewi werd 3,6 procent duurder, maar Kendrion en Nedap verloren 0,5 en 1,4 procent.

AEX index

De Amsterdamse hoofdfondsen hebben zich op de laatste handelsdag van de week wat weten te herstellen. De verkoopdruk is de laatste twee weken duidelijk toegenomen en sinds de hoogtepunten heeft de index nu zo'n 4% verloren. 

Gedurende deze daling zijn diverse belangrijke steunpunten gebroken. Inmiddels laat de koers echter wat herstel zien vanaf de toppen rond 890 punten. De opleving brengt de AEX bij de bodem van maandag, die een eerste test zal vormen voor een groter herstel. Ondanks het positieve sentiment van vandaag zal het beeld pas opklaren boven 920, er zal dan weer een hogere top worden gevormd.

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff