vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale opening verwacht voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een min of meer onveranderde opening tegemoet, na opnieuw een ochtend met veel bedrijfscijfers.

Futures op de AEX noteerden een half uur voor de openingsgong 0,1 procent in het rood.

Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,5 procent lager op 898,57 punten.

De risicobereidheid onder beleggers lijkt ook vanochtend nog niet te zijn teruggekeerd, met verdeelde openingsindicaties voor de beurzen in Europa.

De twijfel is nog steeds het gevolg van de forse verliezen op Wall Street woensdagavond, waarbij vooral techaandelen het moesten ontgelden na een tegenvallende start van het cijferseizoen voor de grote technamen. De AI-hype zorgde in de eerste jaarhelft nog voor recordkoersen, maar beleggers zijn inmiddels wat sceptisch over de bijdrage ervan aan de resultaten van techbedrijven.

De meeste Aziatische aandelenbeurzen stonden vrijdagochtend in het groen, met uitzondering van die in Shanghai, na de verliezen van eerder deze week.

Beleggers zijn vrijdag vooral gefocust op de Amerikaanse PCE-inflatie, die belangrijk is voor het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Volgens analisten is deze inflatie gedaald van 2,6 naar 2,5 procent, terwijl de kerninflatie 2,6 procent is gebleven. Vanmiddag om half drie worden de cijfers gepubliceerd.

AEX future

Futures op de AEX index wijzen op een neutrale tot lichtgroene opening. De futures zijn teruggezakt onder de steunzone rond 900 punten en de retest leverde opnieuw een afwijzing op. Vanaf de oude toppen rond 890 is wat herstel te zien, maar voorbeurs beweegt de koers opnieuw richting deze zone.

Het is van belang dat de koers zich weet te handhaven boven de oude toppen van april. Een neerwaartse doorbraak kan het luik openen voor een verdere correctie richting de zone rond 860-850 punten. 

 

 

Overig nieuws

Gasverkopen TotalEnergies dalen

Na een recordwinst van €20 mrd in 2023 dalen de verdiensten van TotalEnergies uit diesel en gas. De gasverkopen zijn met een vijfde gedaald. Er is ook minder vraag naar dieselraffinage. De winst van het energieconcern loopt terug. Dat is een veeg teken voor de sector. Gasbergingen in Europa raken vol. De lagere marktprijzen zijn wel gunstig voor de energierekening. De komende dagen volgen andere grote olie- en gasconcerns met hun cijfers. Zij zullen waarschijnlijk ook mindere resultaten in raffinage melden. (Telegraaf)

Unilever overtreft winstverwachting

De cijfers van Unilever waren beter dan verwacht. Het levensmiddelenconcern wist meer producten te verkopen. De onderliggende operationele winst kwam uit op €6,1 mrd, met een marge van 19,6%. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 5%. De grootste prijsstijgingen zijn voorbij en nu zijn het vooral volumes die groeien. De topman zegt de focus te leggen bij een bedrijf dat consistent beter presteert. (FD)

Damrak: somber

Diep rood kleurden de handelsborden. Beleggers waren somber gestemd. De AEX (-0,5%) zakte onder de 900 punten. UMG (-23,5%) maakte een forse koersval na tegenvallende cijfers. Maar ook Besi (-14,1%) kreeg een koersdreun te verwerken. Enig tegenwicht bood Unilever (5,8%) dat de verwachtingen wist te overtreffen. In de Midkap was Aalberts (-9,5%) de grote verliezer, hoewel de cijfers min of meer conform de verwachtingen waren. Air France KLM (5,2%) was een hoogvlieger bij de middelgrote fondsen.

Wall Street: afscheid van tech

Een wispelturige handelsdag werd toch in de min afgesloten. De Dow Jones won nog 0,2%, maar de S&P500 daalde 0,5% en de Nasdaq leverde 0,9% in. Opnieuw namen beleggers afscheid van een aantal grote techbedrijven. AMD daalde 4,4%, Meta verloor 1,7% en Alphabet raakte 2,3% kwijt. IBM (4,3%) kwam met beter dan verwachte omzetcijfers. American Airlines steeg 4,2% en Southwest Airlines koerste 5,5% hoger. Een forse koerstik kreeg Ford (-18,4%) na tegenvallende resultaten.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff