vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: Amerikaanse aandelen  zijn nog lang niet uitgeblust.
Beeld: © ANP

Wall Street nog lang niet uitgeblust

Wall Street heeft de laatste weken heel wat te verstouwen gehad. Het cijferseizoen is opgeschrikt met forse winstnemingen in tech. Er is meer duidelijkheid gekomen over het rentebeleid van de Federal Reserve. En dan was er nog de aanslag op Donald Trump en het terugtreden van Joe Biden uit de presidentsrace. 

Dit alles heeft niet tot grote schade in de technische profielen van Wall Street geleid. Behoudens de Dow Jones, die al wat langer pas op de plaats maakt, hebben alle indices op Wall Street hun uptrends weten vast te houden.

Geen grote deuken

Ook de heftige winstnemingen in de techhoek hebben geen grote deuken geslagen. Vanuit technisch perspectief zijn Amerikaanse aandelen nog lang niet uitgeblust.

Ik trek de volgende technische conclusies op Wall Street:

  • De Dow Jones maakt al een paar maanden pas op de plaats. De langetermijn uitbraak en het koopsignaal van eind vorige jaar zijn echter nog geldig
  • De S&P 500-index zet nieuwe koersrecords neer. De langetermijn uptrend is nog volledig intact
  • De stevige winstnemingen op de Nasdaq Composite index hebben het positieve langetermijn technische profiel niet ondergraven. De uptrend is intact
  • Ook de SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, heeft te kampen met forse winstnemingen. De consolidatie van de afgelopen weken vindt echter volledig plaats binnen het langetermijn stijgende trendkanaal

YTD doet Wall Street prima zaken. De Nasdaq Composite-index is dit jaar een kleine 20% opgelopen, de S&P500 staat 16,5% in de plus en de SOX doet ruim 30%. De Dow blijft wat achter met een winstje van net geen 7%.

Kortom, het is hoog tijd om de langetermijn technische plaatjes van de Amerikaanse indices weer eens tegen het licht te houden.

Dow Jones blijft goed liggen, ondanks consolidatie

De Dow Jones index heeft in de daling van dit voorjaar een fors hogere katapultbodem weten te vormen rond 37.545,73 punten (van 19 april), ruim boven het niveau van het oude all-time high rond 36.945,60 punten. De katapultbodem wordt onderaan deze blog uitgelegd. 

Zolang de koers boven het voormalige all-time high van januari 2022 rond 36.945,60 punten weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. De consolidatie van de Dow in de afgelopen maanden doet hier niets aan af.

Overigens moet nu eerst het topje van mei rond 40.034,37 punten gebroken worden om de opmars te hervatten.

De stijgende 200-dagenlijn bevestigt een sterke technische conditie.

S&P 500 weet uptrend te bestendigen

De S&P 500-index weet de uptrend goed vast te houden. De beperkte dips van de afgelopen weken hebben nauwelijks sporen achtergelaten. 

Technisch zijn de volgende signalen relevant:

  • Eerst is de top van begin 2022 op 4.818,40 punten gebroken.
  • Daarna heeft de S&P 500-index een low gevormd op 4.954,96 punten, ruim boven het oude koersrecord van begin 2022 op 4.818,40 punten
  • Hiermee heeft de S&P 500-index een de katapultbodem voltooid. Dit patroon valideert het buy the dips-scenario.
  • Vervolgens zijn de topjes van maart en april rond 5.265 punten gepasseerd

De katapultbodem wordt onderaan deze column uitgelegd. De stijgende 200-dagenlijn bevestigt de sterke technische conditie.

Nasdaq Composite weet winstnemingen goed op te vangen

De Nasdaq Composite index blijft ondanks het recente rondje winstnemingen, prima liggen. Essentieel in het technische plaatje is de mini-pullbackbodem rond 15.222,78 punten. Deze ligt fraai boven de top van medio 2023 rond 14.446,55 punten. 

Kort daarna brak de technologiebeurs ook nog door het piekje van eind maart rond 16.538,86 punten, waarmee de uptrend is gevalideerd.

De stijgende 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite signaleert een positieve technische conditie.

SOX-index corrigeert binnen de uptrend

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, doet een flinke stap terug. Deze doet echter niets af aan het sterke langetermijn plaatje. 

Zolang de hoogste top van dit voorjaar rond 5.217 punten de koersdalingen weet op te vangen, blijft de uptrend intact.

De SOX heeft eerder dit jaar een fors hogere bodem gevormd rond 4.288 punten (de bodem van 19 april). Deze katapultbodem, ruim boven de voormalige weerstand op 4.068,15 punten (het all-time high van 7 januari 2022), legt de springplank voor de volgende sterke rally.

De katapultbodem wordt hieronder uitgelegd. 

De stijgende 200-dagenlijn van de SOX-index bevestigt een positieve technische conditie.

De vier verschillende stadia van de katapultbodem

In eerdere artikelen heb ik de katapultbodems, die horen tot de meest positieve koerspatronen die we kennen, op meerdere beurzen besproken.

Hierbij de vier verschillende stadia van dit sterke koerspatroon.

1) Trading range: voorafgaand aan de  katapultbodem ontwikkelt zich vaak een zijwaartse trading range. Op de grafiek vormt deze neutrale fase zich onder weerstandslijn A-B:

Katapultbodem uitleg

2) Koopsignaal: het eerste signaal treedt op nadat de weerstand A-B wordt gebroken.

Katapultbodem uitleg

3) Gretige kopers: na winstnemingen bij H valt de koers wat terug, maar niet helemaal naar de voormalige barrière A-B. Er volgt een fors hogere bodem (C). Een dergelijke hogere bodem, ver boven de oude weerstand (A-B), komt slechts in 15% van de gevallen voor.  De hogere bodem C signaleert gretige kopers

Katapultbodem uitleg

4) It giet oan: Tenslotte breekt de koers ook top H, hiermee worden het koopsignaal en de katapultbodem voltooid en afgerond. Het haussefeest gaat beginnen.

Katapultbodem uitleg

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op