vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: waterstof
Beeld: iStock

Groene waterstof nog niet ontvlamd

Renderende productie van duurzame waterstof is geen gelopen race. Volgens kenners zijn hiervoor vele miljarden euro's aan investeringen nodig.

De Europese Rekenkamer mengt zich in de discussie over duurzame waterstof. Volgens de Rekenkamer moet de Europese Commissie beter aangeven hoe de productie van groene waterstof kan worden gestimuleerd en hoe schaarse subsidiemiljarden worden ingezet.

Mijn collega Martin Crum heeft zich recent over deze materie gebogen. Hij vindt dat de belegger selectief te werk moet gaan.

Voor beleggers is het lastig goed renderende beleggingen in waterstof te vinden. FuelCell Energy, dat zich richt op installaties voor de productie van elektriciteit uit waterstof, heeft alleen al in 2024 bijna 70% aan beurswaarde verloren. Plug power, dat brandstofcellen voor waterstof produceert is dit jaar bijna gehalveerd in koers.

Ook op het gebied van trackers zijn sterke prestaties dun gezaaid. Zowel de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF als de iShares Global Clean Energy ETF noteren rond het laagste punt sinds 2021. 

Ik besteed in dit artikel aandacht aan enkele aan waterstof gerelateerde beleggingen: FuelCell Energy, Plug Power, VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF en de iShares Global Clean Energy ETF.

Over het algemeen stel ik vast dat de beleggingsresultaten in de afgelopen jaren desastreus zijn geweest. Groene waterstof is nog niet ontvlamd.

Bij drie van de vier is er de laatste maanden echter wel sprake van bodemvorming. Zowel Plug Power, VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF als de iShares Global Clean Energy ETF zijn dit jaar duidelijk gaan stabiliseren. Wellicht komen er kansen. 

Global Clean Energy ETF gaat trampolinespringen

De iShares Global Clean Energy ETF (ISIN-code: IE00B1XNHC34) is de afgelopen jaren ruimschoots in beurswaarde gehalveerd. Maar de tracker is aan het trampolinespringen, waarmee de eerdere dalende trend wordt stilgelegd.

De tracker beweegt al sinds eind vorig jaar in zijwaartse richting tussen steun $7,06 (bodem van 5 juli) en weerstand $8,23 (top van 25 januari). 

Vlak hierboven ligt er nog een horde rond het low van 25 februari 2022 op $8,48. Deze oude  steun kan als nieuwe weerstand fungeren. 

De volgende horde ligt op $11,42 (top van januari 2023).

De dalende  200-dagenlijn signaleert een zwakke technische conditie. De B.O.B. loopt neerwaarts en geeft aan dat de ETF slechter presteert dan de rest van de markt.

Technische analyse iShares Global Clean Energy ETF koers


Hydrogen Economy ETF stampt de bodem aan

De trend van de VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF (ISIN-code: IE00BMYDM794) heeft een zeer zwak verloop achter de rug. 

Maar de laatste maanden beweegt de tracker binnen een zijwaarts gericht koerspatroon met steun op €5,61 (bodem van 5 juli) en weerstand op €7,28 (top van 7 juni). De bodem wortd dus aangestampt. 

De uitbraak uit deze trading range zal de nieuwe richting gaan bepalen.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van deze ETF laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) begint af te vlakken, wat aangeeft dat de ETF iets minder presteert dan de markt.

Technische analyse VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF

Plug Power gaat stabiliseren

Plug Power (ISIN-code: US72919P2020) klimt weer op vanaf de laatste bodem rond $2,21 (bodem van 5 juli) 

Sinds begin van dit jaar houden kopers en verkopers elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts gericht koersverloop onder weerstand $4,90 (top van 17 mei).

Bij Plug Power laat de 200-dagenlijn een dalend verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Plug Power minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Plug Power met dat van de rest van Wall Street.

Technische analyse Plug Power koers

FuelCell Energy opgebrand

FuelCell Energy (ISIN-code: US35952H6018) heeft de dalende trend hervat nu de laatste bodems rond $0,64 neerwaarts zijn gebroken. Verdere koersdalingen richting steun $0,23 (bodem van 1 november 2019) sluiten we niet uit. Het technische plaatje blijft negatief zolang er lagere toppen op de grafiek worden achtergelaten. Enkel boven weerstand $1,03 (top van 14 juni) klaart het beeld op.

De verkoopdruk is nog niet uit de markt. Bij FuelCell Energy laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat FuelCell Energy minder presteert dan de markt.

Technische analyse FuelCell Energy koers

Let op dividendlekkage

Voor Nederlandse beleggers zijn er twee belangrijke aanbieders van ETF's, te weten iShares en VanEck. Het is goed om te weten dat u bij ETF's te maken kunt krijgen met dividendlekkage. Dat gaat over het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

Beide aanbieders, iShares en VanEck, hanteren dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Ook keren ze beide het dividend één keer per kwartaal uit. Het grote verschil tussen bijvoorbeeld de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is de dividendlekkage. De iShares AEX ETF heeft een dividendlekkage van gemiddeld 0,26%. 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op