vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtgroene opening verwacht voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag een lichtgroene opening tegemoet, na een hoger slot op Wall Street op maandag. De AEX-future noteerde vanochtend 0,2 procent hoger.

Maandag sloot de AEX met een mooie winst op bijna 917 punten, gesteund door chipaandelen als Besi, ASMI en ASML, die de weg naar herstel inzetten na de koersklappen van vorige week. ASMI opent dinsdag nabeurs de boeken en Besi doet dat later in de week.

Op Wall Street was de stemming ook positief, na het besluit van zittend president Joe Biden om zich terug te trekken uit de Amerikaanse presidentiële race, terwijl vicepresident Kamala Harris vooralsnog de favoriete kandidaat lijkt om het tegen Trump op te nemen.

Volgens analist Mike Reynolds van Glenmede blijft de markt zich ondanks alle politieke commotie echter vooral concentreren op de afkoeling van de inflatie en een potentiële zachte landing voor de Amerikaanse economie.

Het belooft dinsdag een drukke dag te worden met een stroom aan bedrijfscijfers uit de VS, waarbij onder meer Tesla en Google-moeder Alphabet de boeken openen.

In Amsterdam openden vanochtend al AkzoNobel, Randstad, CM.com, Wereldhave en Acomo de boeken.

AEX future

De Amsterdamse beurs lijkt vandaag hoger te gaan openen, maar mist nog wat overtuiging. Na de positieve dag van gisteren is de koers weer wat opgeveerd, maar de future beweegt nog altijd onder de weerstand op 920 punten. Dit cluster van oude toppen en bodems zal opwaarts gebroken moeten worden voor de future om verder te kunnen herstellen.

Nipt onder deze zone zien we nu een potentiële lagere top gevormd worden, wat het risico op een verdere daling vergroot. Steun ligt er nu op de bodem van begin juni rond 900 punten. 

 

 

Overig nieuws

China verlaagt rente

De centrale bank van China heeft onverwacht zowel de korte als de middellange rente verlaagd. De officiële rentetarieven werden met tien basispunten verlaagd en dat moet helpen om de economie met 5% te laten groeien. Het is de eerste grote stap sinds augustus vorig jaar. Toen gaf de centrale bank aan dat het de intentie heeft om de groei van China’s economie te stimuleren. Peking is terughoudend met rentestappen om de banken niet verder in de problemen te brengen. (FD)

Kleine bedrijven profiteren van dalende inflatie

De Russell 2000-index, samengesteld met 2000 kleinere bedrijven, bleef lange tijd achter. Maar de verwachting van een lagere rente zorgt voor herstel. Zo is er een rotatie op gang gekomen, de achterblijvers komen meer op de voorgrond te staan. Dat is ook zichtbaar op de beurs in Amsterdam. Kleine bedrijven hebben doorgaans hogere schulden en zijn daardoor gevoeliger voor de rente. Daarnaast zijn ze afhankelijker van leningen. Aan de andere kant hangt er ook meer onzekerheid rond de techreuzen. (FD)

Damrak: Groen

Beurzen reageerden positief op het nieuws dat Biden uit de race stapt. Zowel het Damrak als Wall Street sloten in het groen. De chipsector deed het weer wat beter. De AEX won 1,1% en kende slechts twee dalers. Unilever en Shell leverden beiden 0,1% in. ASML en ASM wonnen 2,5%, Besi steeg 3%. De Midkap kende iets meer dalers, aangevoerd door Air France KLM (-1,3%). Ryanair kwam met een winstwaarschuwing die nagalmde in de sector. Tot de stijgers behoorden onder meer Aalberts (3,3%), Galapagos (2,9%), Basic-Fit (2,9%), AllFunds (2,5%) en Just Eat Takeaway (2,2%).

Wall Street wint na exit Biden

De dag nadat Joe Biden uit de verkiezingsrace stapte, sloten de beurzen in New York hoger. De Dow Jones won 0,3%, de S&P500 steeg 1,1% en de Nasdaq klom 1,6%. Nvidia viel op met een koerswinst van 4,8%, het zou werken aan een AI-chip voor de Chinese markt. Boeing daalde 0,4%, ondanks de orders die het binnensleepte op Farnborough. Verizon verloor 6,1% na tegenvallende cijfers. Mattell blonk uit met een koerswinst van 15,1%, het is benaderd met een overnamebod.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff