vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wat betekent druk op techaandelen voor plaatjes AEX en MSCI World?
Beeld: iStock

Wat betekent druk op techaandelen voor plaatjes AEX en MSCI World?

De aandelenmarkten stonden de afgelopen week onder druk, wat voornamelijk werd veroorzaakt door ontwikkelingen in de chipsector. De geruchten over mogelijk scherpere regels voor export van chipmachines naar China zorgden in de gehele sector voor wat onrust en dalende koersen.

Naast de grote Amerikaanse chip(machine)fabrikanten moesten ook de Nederlandse chippers flink wat terrein prijsgeven. Dit zorgde, vanwege hun zware weging in de AEX, voor koersdruk op de Nederlandse hoofdindex. 

Vooral de stevige daling van ASML zette de AEX onder druk en zorgde ervoor dat de stijgende trend werd verlaten. Het technisch beeld loopt hierdoor wat schade op, waarmee het uitzicht op hogere koersen voor de korte termijn even in de ijskast kan worden gezet.

In Europa en de rest van de wereld zien we soortgelijke koersontwikkelingen, al zorgt dit nog niet overal voor directe technische schade. Ik bespreek vandaag de technische plaatjes van de AEX, de Euro Stoxx 50 index en de MSCI World index.

AEX-index: verkoopdruk

De AEX-index laat met de doorbraak van de stijgende trend en de laatste koersbodem een technische verzwakking zien. Deze signalen geven verkoopdruk aan. De doorbraak en slotstand van de Nederlandse beurs onder de oude steun maakt naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdaling.

De AEX kan verder wegzakken richting de volgende steun op 894,25 punten (bodem van 12 april). Weerstand is nu gevormd op 949,14 punten (op 15 juli). Het beeld zal pas wat opklaren wanneer de correctieve fase van de afgelopen week wordt afgebroken.

Technische analyse AEX-index

Euro Stoxx 50 index: zijwaartse beweging

Bij het Europese beursgemiddelde is al langer geen sprake meer van een stijgende trend. Sinds april beweegt de index per saldo zijwaarts, nadat de opgaande trend werd afgebroken. Binnen de zijwaartse fase lijkt de verkoopdruk wel wat toe te nemen.

Er ligt steun rond 4.819,56 punten (bodem van 14 juni) en weerstand rond 5.121,71 punten (top van 2 april). Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij de Euro Stoxx 50 voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is duidelijk nog niet uit de markt.

Na een doorbraak onder steun 4.819,56 wordt 4.380,97 punten het volgende neerwaartse koersdoel.

Technische analyse Euro Stoxx 50 index-index


MSCI World index: adempauze binnen stijgende trend

De MSCI World index pauzeert binnen de stijgende trend. De hogere koersbodems signaleren nog steeds vraag. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase. 

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls als de recente koerspiek naar boven wordt gebroken. Dan mag verdere koersstijging verwacht worden. Enkel bij een terugval onder de steun rond 3.508 punten (bodem van 21 juni) verzwakt het beeld. Weerstand ligt op 3.643 punten (top van 16 juli).

Technische analyse MSCI World index

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot