vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlakke opening op Damrak verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. 

De AEX sloot donderdag nog fractioneel lager op 916,04 punten, na het stevige verlies een dag eerder door de koersklap voor ASML. Ook donderdag woog indexzwaargewicht ASML op de koersvorming van de hoofdindex.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht donderdag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Macro-economische cijfers konden Amerikaanse beleggers donderdag niet bekoren, met een daling van de index van de leidende indicatoren en een stijging van de wekelijkse steunaanvragen. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam beweegt nog binnen de correctieve fase van de afgelopn dagen. De future heeft een lagere bodem gevormd onder de oude bodems rond 918 punten, wat het beeld wat heeft verzwakt. Er is ruimte om verder te dalen richting de steun rond 900 punten.

Pas wanneer de correctieve fase wordt verlaten en de weerstand rond 925 punten wordt gebroken, zal het beeld weer wat opklaren.

 

 

Overig nieuws

Toezichthouder maant tot terughoudendheid met AI

De Autoriteit Persoonsgegevens maant overheden en bedrijven om waakzaam te zijn met de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). De langetermijngevolgen zijn nog niet te overzien en de ontwikkelingen gaan sneller dan toezichthouders kunnen bijbenen. Daardoor stijgt het risico op incidenten. (FD)

Nog een jaar geduld voor aanslag box 3

Belastingplichtigen in box 3 moeten nog een jaar geduld hebben. Dan pas kan duidelijk worden hoeveel belasting zij verschuldigd zijn geweest over hun vermogen. De Hoge Raad keurde in juni de voorgestelde hersteloperatie en tijdelijke heffing in box 3 af. Het leidt tot een miljardentegenvaller voor het kabinet. Vanaf volgend jaar zal de Belastingdienst definitieve aanslagen in box 3 gaan opleggen, meldt de kersverse staatssecretaris Idsinga aan de Tweede Kamer. (FD - Telegraaf)

Damrak: Afscheid van tech

Na de dip van woensdag zagen beleggers het gisteren weer zitten. De indices vonden de weg omhoog, tot het sentiment een uur voor sluitingstijd weer kantelde. De AEX sloot 0,1% in het rood. Technologieaandelen gingen in de uitverkoop. Besi (-4,5%) was de grootste daler, gevolgd door ASML (-3,7%) en ASM (-2,9%). Beleggers kozen ABN Amro (2,8%) en UMG (2,1%) om te kopen. Adyen (1,1%) steeg ook. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Corbion (3,9%) en Alfen (-2,9%). Bij de smallcaps vielen de cijfers van Sligro verkeerd. Lokaal steeg Vivoryon meer dan 17% na positieve onderzoeksresultaten.

Wall Street: Chip-dip

Techbedrijven gingen opnieuw in de verkoop. De Nasdaq sloot 0,5% in de min. De S&P500 leverde 0,6% in en de Dow Jones eindigde 1,3% lager. Analisten verklaren de negatieve sfeer rond chipbedrijven door de gespannen sfeer rond de presidentsverkiezingen. TSMC daalde 2,4%. ASML (-0,9%), AMD (-2,3%) en Arm (-2%) verloren allen terrein. De grote verliezers waren Domino’s en Eli Lilly. Domino’s gaf ruim 13% prijs omdat het bijna honderd locaties wil sluiten en Eli Lilly verloor bijna 6%. Andere opvallende verliezers waren bitcoinminer CleanSpark, dat zo’n 11% verloor, en Marathon Digital (-7%). Beter dan verwachte kwartaalcijfers joegen de koers van DR Horton ruim 10% omhoog. Virtu Financial won zelfs bijna 19%.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot