vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtgroene start voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het groen. 

Woensdag duwde een koersval van ASML de AEX index nog stevig in het rood, met een verlies van 1,8 procent op 916,54 punten. Positieve kwartaalresultaten van de chipgigant uit Veldhoven werden overschaduwd door zorgen over politieke druk uit de VS om leveringen aan China stop te zetten.

Techbeurs Nasdaq daalde woensdagavond bijna drie procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index juist ruim een half procent won. De rotatie naar achterblijvers komt doordat beleggers optimistischer zijn geworden over renteverlagingen.

Vanmiddag zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van der Europese Centrale Bank. Aanpassingen worden er niet verwacht, maar hints van voorzitter Christine Lagarde over het toekomstige beleid zullen onder een vergrootglas gelegd worden. 

Daarnaast worden in de VS onder meer de index van leidende indicatoren, de Philadelphia Fed index en de wekelijkse steunaanvragen vrijgegeven. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs heeft in korte tijd veel terrein moeten prijsgeven. De future heeft de stijgende trend afgebroken en is onder de steun van de bodems van juni en juli rond 920 punten gezakt. Het technisch beeld is door de recente verkoopdruk verzwakt.

De doorbraak van de steunzone heeft ruimte vrijgemaakt voor een grotere daling. Het volgende vangnet wacht rond 902 punten, gevormd door de bodem van begin juni. Het beeld zal pas wat opklaren wanneer de future overtuigend terug weet te keren boven de oude steunzone rond 920 punten.

 

 

Overig nieuws

Oplopende rente doet pensioenfondsen goed

De financiële positie van de vijf grootste pensioenfondsen is verbeterd. Dat is te danken aan de oplopende rente. De dekkingsgraad steeg tot gemiddeld 115,8%. Dat is goed nieuws voor deelnemers en gepensioneerden. De dekkingsgraad bepaalt mede de kans op een verhoging van de pensioenuitkering. Ook verloopt de overgang naar een nieuw stelsel soepeler als de pensioenfondsen er financieel gezond voorstaan. (FD)

PostNL profiteert van overnamegeruchten

De berichten dat UPS een overname van PostNL niet uitsluit, deed het aandeel van de postbezorger goed. Kort na opening noteerde PostNL 6% hoger. Vergeleken met een jaar geleden noteert de koers nog altijd ruim een kwart lager. UPS heeft op de Nederlandse markt nog een bescheiden omvang en ziet ruimte voor groei in de pakketbezorging. Aan de andere kant heeft de Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky bijna 30% van de aandelen PostNL in bezit. Hij ambieert een volledige overname van Royal Mail, mogelijk heeft hij ook grotere plannen met de Nederlandse postbezorger. (FD)

Damrak: Nasdaq aan de Amstel kleurt rood

De AEX staat wel bekend als Nasdaq aan de Amstel. Het waren gisteren de chipfondsen die de toon zetten. De AEX sloot 1,8% lager als gevolg van de koersdalingen van ASML (-10,9%), gevolgd door ASM (-7,6%) en Besi (-7,1%). ASML boekte prima resultaten, maar Bloomberg wist te melden dat de VS strengere exportrestricties overwegen. Bij de kleine fondsen viel PostNL op met een koerssprong van bijna 7%. UPS hield de optie open om de postbezorger over te nemen. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Air France KLM (4%) en Basic Fit (-2,2%).

Wall Street: Chipbedrijven in de min

Het waren de chipbedrijven die wereldwijd op de beurzen drukten. De Nasdaq gaf 2,8% prijs. ASML was een van de grootste verliezers, in de VS daalde koers bijna 13%. Maar ook Applied Materials (-10,5%), AMD (-10,2%), Qualcomm (-8,6%) en Broadcom (-7,9%) noteerden forse koersverliezen. Nvidia kon zich niet aan stemming onttrekken en sloot bijna 7% lager. Grote techfondsen moesten ook terrein prijsgeven. Amazon daalde 2,6%, Apple 2,5% en Microsoft sloot 1,3% lager. Winst was er voor Johnson & Johnson (3,7%) en United Health Group (4,4%) na goede resultaten. De Dow Jones wist er nog een dagwinst van 0,6% uit te slepen. De S&P500 gaf 1,4% prijs.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot