vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
TA: de VIX loopt op, reden voor paniek?

Paniekbarometer begint te trillen

De Nederlandse beurs is uit het lood geslagen nu de AEX wegglijdt onder een vorige top. De AEX verliest hierdoor technisch aan kracht. Dit gaat gepaard met een oplopende VIX indicator. De paniekbarometer is de afgelopen dagen twee volle procentpunten opgelopen. 

Zien we hier het begin van het einde? Of is dit een normale terugval na de enorme stijgingen van de afgelopen maanden?

Ik let vooral op de stijging van de E-VIX-index, de Europese paniekbarometer. Deze is in de afgelopen week fors naar nu bijna 15. Dit wijst nog niet direct op een aardverschuiving op de financiële markten. Het geeft aan dat de onrust toeneemt. De Europese paniekbarometer slaat nog geen alarm, maar begint wel te trillen. 

Pas indien de AEX onder de bodem van 15 juni op 916,05 zakt, springen de seinen op rood. 

Deze keer bekijk ik het korte termijn technische plaatje van de AEX en de Europese paniekbarometer. 

Europese VIX klautert op

Alle dalingen van de VIX-Europa in de afgelopen zes maanden zijn rond 12,12 punten opgevangen. De recente hogere bodem van 12 juli op 12,83, geeft aan dat er wellicht een einde komt aan de periode van relatieve rust. 

Overigens is de opleving van de VIX beperkt,  dus is er nog geen sprake van serieuze onrust.

Pas indien de Europese paniekindicator door de 20 punten uitbreekt, slaat deze  alarm. 

 

Nederlandse beurs geeft wat technische zwakte aan

De AEX-index heeft ons berekende technische koersdoel 950, op een haar na gehaald. Afgelopen maandag is een intraday high bereikt rond 949,14. Inmiddels doet de AEX een flinke stap terug. Daarbij zakt de index weer terug onder de koerstoppen van juni rond 934, waarmee het technische plaatje licht verzwakt.

Thans test de index de steun op 916,05 (bodem van 15 juni). Technisch lijkt de stijgende trend stand te houden. Maar bij een daling onder de steun 916,05 wordt de opwaartse fase alsnog verlaten.

 

 

AEX koers

 

Euro Stoxx 50 houdt schade beperkt

De Euro Stoxx 50-index beweegt al een paar maanden zijwaarts. De top van die range op 5.121,71 is al gevormd op 2 april. 

De steun bevindt zich op 4.819,56 (bodem van 14 juni). De Euro Stoxx 50 index heeft het moeilijk nu de opleving van de afgelopen weken niet goed wordt vastgehouden.

Mogelijk zijn er zelfs lagere toppen te zien. Die zouden signaleren dat de verkoopdruk in de Euro Stoxx 50 index toeneemt. We adviseren de steun 4.819,56 goed in de gaten te houden, want bij een slotstand hieronder wordt de neutrale trend neerwaarts verlaten en dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie. 

Vooralsnog is de technische schade beperkt. Het is wel goed de vinger aan de pols te houden. 

 

Euro stoxx 50 koers

 

Uitleg Europese VIX 

E-VIX staat voor Europese Volatility Index. Het is een indicator die wordt gebruikt om de volatiliteit te meten op de Europese aandelenmarkten. Een stijgende VIX-indicator weerspiegelt toenemende onrust op de Europese aandelenmarkten en andersom. 

De E-VIX is gebaseerd op real time EURO STOXX 50-optieprijzen en is ontworpen om de verwachtingen van volatiliteit weer te geven. 

Die worden berekend door de vierkantswortel te nemen van de impliciete variantie over alle opties van een bepaalde tijd tot expiratie. De VSTOXX-indices maken deel uit van een consistente familie van volatiliteitsindices: VSTOXX gebaseerd op de EURO STOXX 50. 

In overeenstemming met de ESMA-vereisten zijn de wegingen van de componenten van de VSTOXX-index openbaar beschikbaar.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op

Gerelateerde Instrumenten

Instrument Koers Verschil absoluut Verschil relatief
AEX 879,29 06 sep -12,57 -1,41%
CAC 40 7.352,30 06 sep -79,66 -1,07%
Citi Dow Jones Indicatie 39.112,99 28 jun 0,00 0,00%
DAX 18.301,90 06 sep -274,60 -1,48%
Euro Stoxx 50 4.738,06 06 sep -77,09 -1,60%

Laatste nieuws

  1. 07 sep AEX duikt weer onder 900 punten
  2. 06 sep Beursupdate: AEX op Wall Street
  3. 06 sep Wall Street fors lager gesloten
  4. 06 sep Olieprijs lager gesloten
  5. 06 sep Wall Street koerst af op fors lager slot
  6. 06 sep Europese beurzen lager gesloten
  7. 06 sep London Tunnels geeft weer aandelen uit
  8. 06 sep Venijn zit in de staart: luik open op Wall Street na tegenvallend banenrapport
  9. 06 sep Update: Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  10. 06 sep Halfgeleiders trekken AEX verder omlaag