vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Rode start voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,7 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,4 procent lager op 933,47 punten.

Beleggers lijken zich al enkele dagen enigszins af te keren van mega-technologiebedrijven ten gunste van kleinere bedrijven.

Vandaag volgen nog Europese en Britse inflatiecijfers.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is door de nieuwe verkoopdruk teruggezakt naar de steun van de bodem van 10 juli rond 930 punten. Wanneer deze steun wordt gebroken, zal het beeld verder verzwakken en wordt een grotere koersdaling mogelijk. De volgende steunzone wacht dan rond 920 punten.

 

 

Overig nieuws

ASML overtreft verwachtingen

ASML ontving meer nieuwe orders dan verwacht in het afgelopen kwartaal, met een totale waarde van €5,6 miljard, waarvan €2,5 miljard voor EUV-machines. De nettowinst bedroeg €1,6 miljard, tegen €1,9 miljard een jaar eerder. De omzet steeg naar €6,2 miljard. Voor het derde kwartaal verwacht ASML een omzet tussen €6,7 en €7,3 miljard, gedreven door sterke AI-ontwikkelingen. Bijna de helft van de omzet kwam uit China, ondanks Amerikaanse exportrestricties. ASML’s beurswaarde steeg tot €400 miljard, mede dankzij een koersstijging van 43% sinds januari. (FD, Telegraaf)

IMF: Risico op oplopende inflatie ondanks stabiele wereldeconomie

De wereldeconomie groeit redelijk stabiel, maar het risico op oplopende inflatie is toegenomen, aldus het IMF. In hun nieuwste World Economic Outlook waarschuwt het IMF voor aanhoudend hoge diensteninflatie door hoge loongroei en zwakke arbeidsproductiviteit. Geopolitieke spanningen en handelsoorlogen vergroten de onzekerheid. Hoewel de groeivooruitzichten voor 2023 en 2024 ongewijzigd blijven, zijn de renteverlagingen ongelijk verdeeld. De inflatie kan zorgen voor blijvend hoge renteniveaus, wat wereldwijd hoge schulden minder betaalbaar maakt. Het IMF verwacht voor Nederland een groei van 0,7% in 2024 en 1,5% in 2025. (FD)

Damrak doet stap terug

De AEX-index stapte gisteren met het verkeerde been uit bed en kwam ook de rest van de dag niet meer boven de vorige slotstand uit. Ook de AMX en AScX eindigden met verlies. Techaandelen stonden over de hele linie onder druk. Prosus (-2,5%) bungelde onderaan, maar ook ASML, ASMI, Besi, Adyen en Philips konden geen potten breken. IMCD (+1%) fietste voor de troepen uit, met DSM-Firmenich en Wolters Kluwer (ieder +0,5%) in het wiel.

Nieuwe records op Wall Street

Wall Street heeft de tocht omhoog dinsdag vervolgd. De S&P 500 en de Dow Jones-index behaalden zelfs ieuwe records. Diverse grote techbedrijven deden een stap terug, zoals Nvidia (-1,6%), AMD (-1,3%), Micron Technology (-2,6%), Broadcom (-1,2%), Meta (-1,3%), Alphabet (-1,4%) en Microsoft (-1%). Smallcapindex Russell 2000 zat juit in de lift. Er kwamen veel financials met cijfers en deze werden in meerderheid goed ontvangen: koerswinst voor Bank of America, Morgan Stanley en State Street, maar een forse koersdreun voor Charles Schwab. UnitedHealth werd voor de cijfers beloond met een koersstijging van 6,5%.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot