vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: Techaandelen versus smallcaps op Wall Street

Tech versus smallcaps op Wall Street

Onder analisten wordt gediscussieerd over een mogelijke sectorrotatie op Wall Street. Dat zou impliceren dat technologie wordt ingeruild tegen andere sectoren.

Eind vorige week hebben meevallende Amerikaanse inflatiecijfers tegenstrijdige marktreacties veroorzaakt. Zo gingen bijvoorbeeld Magnificent Seven-aandelen met vele procenten onderuit. De Russell 2000, waarin Amerikaanse small- en midcaps zijn opgenomen, knalde juist omhoog.

Als beleggers massaal afscheid nemen van tech om juist in small- en midcaps te beleggen, zou er sprake zijn van sectorrotatie. Overigens zijn de smallcaps op onze eigen beurs in opkomst; mijn collega Wouter Slot wees daar recent al op.

Ik beoordeel dit fenomeen uiteraard enkel op basis van technische indicatoren. Maar technisch zijn de signalen die erop wijzen uiterst mager. De Nasdaq Composite index ondergaat een normale correctie binnen de uptrend. 

Zetten we de prestaties van tech echter af tegen Amerikaanse smallcaps, dus op basis van relatieve sterkte, dan zien we wel voorzichtige signalen van rotatie. De relatieve-sterktelijn, tech versus smallcaps, signaleert in elk geval op de zeer korte termijn wat hapering.

Overigens is dit proces nog heel erg pril: het is hooguit enkele dagen gaande. We zien technisch nog geen hard bewijs van een structurele draai uit tech naar smallcaps. 

Tech nog steeds leading

Op Wall Street is tech nog steeds de dominante sector. Zo is de SOX-index sinds 1 januari ruim 38% in beurswaarde toegenomen en boekte de Nasdaq Composite-index dit jaar een plus van 23%. De techrijke S&P 500-index is in de eerste helft  van dit jaar met 18% gestegen, op afstand gevolgd door de Dow Jones Industrials met een plusje van 8,5%. 

Technisch ligt Wall Street dus prima op koers. De kortetermijn-uptrends op alle indices zijn intact. Als er al iets van zwakte zichtbaar wordt, dan is dat bij de halfgeleiders. De SOX-index laat een lichte hapering zien, maar nog wel binnen de uptrend. 

Ik kan dus op basis van de technische plaatjes vaststellen dat er op dit moment geen sprake is van structurele sectorrotatie. Zelfs de aarzeling bij halfgeleiders is te beperkt om zorgen te baren. 

Echte rotatie is technisch bezien pas structureel als tech uit de uptrend breek, terwijl smallcaps hun uptrend bevestigen. 

Vandaag neem ik de kortetermijnplaatjes van enkele Amerikaanse aandelenindices onder de loep, waaronder deze keer ook die van de Dow Jones US Smallcap Total Stock Market index. Ik eindig met de grafiek van de relatieve sterkte van tech versus smallcaps.

S&P 500 technisch uitstekend op koers

De S&P 500-index beweegt binnen een fraaie uptrend. Het proces met hogere bodems is ongeschonden.

In de correctie van 2 juli vormde de index op 5.444,99 punten een hogere bodem binnen de stijgende trend. Omdat de koers ruim boven de toppen van april en mei wist te blijven, wordt het uitermate sterke technische beeld bevestigd.

Het eerst berekende koersdoel handhaven we rond 6.000 punten.

Conclusie: technisch ligt de S&P 500 uitstekend op koers.

s&p 500 index koers


Nasdaq Composite handhaaft sterke trend

De Nasdaq Composite-index blijft, net als de S&P500, koersvast.

In de dip van 11 juli heeft de Nasdaq Composite index rond 18.238,78 punten een fors hogere bodem achtergelaten. Omdat die bodem ruim boven de junitop is gevormd, kunnen we spreken van een zeer positieve katapultbodem binnen de stijgende trend.

De Nasdaq kan naar 19.500 punten (berekend koersdoel) doorstijgen.

Conclusie: vooralsnog geen signalen van een trenddraai.

nasdaq index koers


SOX-index hapert wat

Chips geven wat terrein terug. Op de grafiek van de SOX is een lichte hapering zichtbaar.

Recent zakte de koers van de SOX-index terug onder de top van medio juni. Technisch verliest de SOX dus iets aan kracht.

De uptrend, dus het patroon met hogere bodems, is echter intact. Zolang dat zo blijft, is de schade beperkt. Derhalve blijven we opwaarts kijken. We verwachten steun op 5.361,81 punten (bodem van 25 juni). Het eerste berekende koersdoel ligt rond 7.000 punten.

Conclusie: er is sprake van een lichte hapering in de opmars. Van een structurele trenddraai is nog helemaal niets te zien.

Aandelenindex SOX chips koers

Amerikaanse smallcaps

Onderstaande grafiek geeft de koersontwikkeling van Amerikaanse smallcap-aandelen weer aan de hand van de Dow Jones US Smallcap Total Stock Market index. 

De dalende fase van de afgelopen 2,5 jaar ligt achter ons, nu weerstandslijn T is gebroken. Er is op de grafiek bij PB zelfs een succesvolle pullback gevormd, waarmee de uitbraak wordt gevalideerd. 

Van een nieuwe strakke uptrend is echter geen sprake. Sinds begin dit jaar consolideert de Dow Jones US Smallcap Total Stock Market index tussen V en W. Pas als de horde W overtuigend wordt gebroken, kan de opmars worden voortgezet.

Conclusie: hoewel Amerikaanse smallcaps de dalende fase achter zich hebben gelaten, is er van een structurele stijging nog geen sprake.

Dow Jones US Small-cap Total Stock Market index

Relatieve sterkte van tech versus smallcaps

Op onderstaande grafiek zijn de prestaties van technologie afgezet tegen die van de Amerikaanse smallcaps: de eerste gedeeld door de tweede. De zwarte doorlopende lijn geeft dus de relatieve sterkte van de Nasdaq Composite weer versus de Amerikaanse smallcaps. De grafiek kan als een gewone koersgrafiek beoordeeld worden, met trends, toppen, bodems en pullbacks et cetera.

Er worden wat voorzichtige signalen van zwakte zichtbaar. Dit proces is afgebakend met de rode cirkel:

  • de relatieve-sterktelijn is onder de voorgaande top (rode horizontale lijn) gezakt 
  • de relatieve-sterktelijn is onder de laatste bodem (blauwe horizontale lijn) gezakt

Er is nog geen sprake van een duurzame structurele rotatie van tech naar smallcaps. Daarvoor zijn de signalen te pril. Bovendien is de trendmatige ontwikkeling nog steeds positief. Het consistente proces van outperformance vanaf begin 2023, gemarkeerd met trendlijn A, blijft geldig. 

Conclusie: de outperformance van tech ten opzichte van smallcaps hapert op de korte termijn wat. Van een duurzame en structurele rotatie is echter geen sprake.

Nasdaq composite versus Dow Jones US Small-cap Total Stock Market index

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op