vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichte koersdruk op Damrak

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood.

De AEX verloor maandag nog stroom, ondanks een sterke ochtendhandel, waarbij een nieuwe all time high werd neergezet. De hoofdindex sloot uiteindelijk na een volatiele handelsdag 0,8 procent lager op 937,47 punten.

Trump wist maandag voor de derde keer op rij officieel de Republikeinse presidentsnominatie veilig te stellen. Hij wees senator J.D Vance aan als running mate.

Daarnaast kon Fed-voorzitter Jerome Powell maandag op de nodige aandacht rekenen, in de hoop dat hij enig inzicht zou geven over het mogelijke tijdstip waarop de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst zal verlagen.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs staat wat onder druk. De opgaande fase is gisteren afgebroken en de koers is teruggevallen onder de recente toppen. De eerste steun wacht nu rond 931 punten. Dit niveau moet standhouden om verdere verzwakking te voorkomen.

 

 

Overig nieuws

Sterke kwartaalcijfers ASML verwacht in onzekere chipmarkt

ASML zal woensdag sterke kwartaalcijfers publiceren, met hoge winst- en omzetverwachtingen. Dat verwachten analisten. Ondanks tegenvallende nieuwe orders in het eerste kwartaal, achten de experts het risico op grote tegenvallers gering. De vraag is of chipfabrikanten zoals TSMC, Samsung en Intel, weer nieuwe machines bestellen. JPMorgan verwacht dat zelfs met vertragingen de langetermijn groeidoelen van ASML niet in gevaar komen. Chinese klanten blijven echter volop bestellen, wat bijdraagt aan een aanzienlijke omzet. ASML beschouwt 2024 als een transitiejaar, met verwachte groei vanaf 2025. (FD)

Goldman Sachs ziet nettowinst stijgen met 150% in tweede kwartaal

Goldman Sachs verhoogde zijn nettowinst in het tweede kwartaal met 150% naar iets meer dan $3 miljard, boven de verwachte $2,8 miljard. De omzet steeg met 17% naar $12,7 miljard. De bank profiteerde van meer fusies, overnames en handel op de obligatie- en aandelenmarkten. Hoewel de inkomsten uit traditionele Wall Street-activiteiten lager waren dan bij rivaal JPMorgan Chase, presteerde de aandelenkoers van Goldman Sachs dit jaar beter met een stijging van 24%. Onder leiding van David Solomon richt de bank zich nu meer op vermogensbeheer en traditionele bankactiviteiten. (FD)

Damrak: AEX gooit handdoek in de ring

De AEX-index leek af te stevenen op een dagwinst. Maar gedurende de dag verschoten steeds meer aandelen van kleur, waardoor de index alsnog lager sloot. Slechts zeven hoofdfondsen hielden het hoofd boven water. UMG (+0,9%) ging aan kop, zonder aanwijsbare reden. Philips sloot de rij. Ook de AMX en AScX begonnen de beursweek in mineur. TomTom zag 8,4% van de beurswaarde in rook opgaan na cijfers en intrekken outlook.

Hogere koersen op Wall Street

Wall Street is de dag goed begonnen. De S&P500 steeg met 0,3%, de Dow Jones-index won 0,5% en de Nasdaq eindigde 0,4% hoger. De mislukte moordaanslag op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump was het gesprek van de dag. De koers van Trump Media & Technology schoot met ruim 32% omhoog. Ook beleggingen gerelateerd aan de cryptomarkt, die Trump gunstig gezind is, deden het goed. Zo steeg de koers van cryptoplatform Coinbase met ruim 32%. BlackRock (+0,2%) en Goldman Sachs (+2,5%) werden iets hoger gezet nadat ze hun kwartaalcijfers hadden gepubliceerd.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot