vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Mustreads van maandag 15 juli 2024
Beeld: © ANP

Must Read: het Trump-effect

AI zet robotsector op zijn kop
In de robotindustrie is een interessante ontwikkeling gaande, signaleert Siegfried Kok van beleggingsfonds OBAM: de opmars van humanoids. Dit zijn mensachtige robots die meer nauwkeurige en ingewikkelde taken kunnen doen en daarbij door AI ook nog eens zelflerend zijn. De samenwerking tussen roboticabedrijven en techgiganten als Nvidia heeft geleid tot een versnelling in de ontwikkeling van deze robots. Hebben we hier te maken met een nieuwe beleggingstrend?

Pictet blijft positief over aandelen, maar verkoopt IT
Ondanks de enorme koerswinsten van de afgelopen jaren blijft Pictet positief over aandelen. Maar de vermogensbeheerder neemt wel winst in de IT-sector en blijft ook onderwogen in vastgoed. De favoriete regio's zijn de eurozone, Zwitserland en Japan.

De keerzijde van de energietransitie
Al die zonnepanelen en windturbines leveren een gigantische afvalberg op, maar er zijn bedrijven die brood zien in recyclen en ook de producenten kijken inmiddels naar creatieve oplossingen.

Nederlandse export dipt weer
Na een korte opleving in april volgt nu een krimp van 4,3% YoY. Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen lag een stuk lager dan een jaar geleden, volgens het CBS.

Tegengaan verschraling biodiversiteit biedt ook beleggingskansen
... volgens deze longread van Robeco.

De Trump trade
De obligatiemarkten bereiden zich voor op Trump II, zeker na de moordaanslag. En dat betekent waarschijnlijk belastingverlagingen, hogere importtarieven, opflakkerende inflatie en langer restrictief monetair beleid. Hoe dat precies zit, leest u hier.

Gaat de Amerikaanse tienjaarsrente naar 5%?
Niet voor 2025, volgens ING.

Het Poetin-effect

Cijferseizoen: de verwachtingen voor de S&P 500 zijn torenhoog

Europese bedrijven blijven achter
De winstgroei van veel Europese bedrijven zal dit cijferseizoen waarschijnlijk achterblijven bij die van hun Amerikaanse concurrenten, verwacht Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Maar in de tweede helft van dit jaar ligt herstel in het verschiet, als de gehoopte renteverlaging er daadwerkelijk komt. Lees de hele column op Belegger.nl.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
IEXProfs Redactie

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie