vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlak begin op Damrak verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een min of meer neutrale opening tegemoet. 

De AEX index sloot donderdag nog 0,4 procent lager op 936,06 punten. Eerder op de dag tikte de AEX een nieuw record aan op 944,94 punten, gesteund door nieuwe records voor de S&P 500 en Nasdaq op Wall Street

De winsten na de publicatie van flink meevallende Amerikaanse inflatiecijfers verdampten echter, nadat op Wall Street een scherpe sectorrotatie werd ingezet, en grote technamen getroffen werden door winstnemingen. 

Vandaag staan om 14:30 uur de Amerikaanse producentenprijzen in juni op de agenda. Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen kan op aandacht rekenen. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is wat verzwakt door de terugval onder de voorliggende toppen. De eerdere opwaartse uitbraak wordt hiermee ongedaan gemaakt. Vooralsnog is het patroon van hogere toppen en bodems vanaf begin juli nog intact. Pas na een doorbraak onder de steun van de laatste bodem rond 931 punten zal het beeld verder verzwakken.

De recente correctie is wel een signaal dat het de index aan kracht ontbreekt om de oude stijgende trend overtuigend voort te zetten.

 

 

 

Overig nieuws

Creditcardschulden VS lopen op

Vrijdag trappen JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo het nieuwe cijferseizoen af. Zorgen zijn er over de schulden van consumenten. Een stijgende rente brengt de Amerikaanse consument in de problemen. De omvang van de creditcardschulden neemt toe. Maar ook groeit het aantal consumenten dat achterligt met het terugbetalen van de opgebouwde schuld. Van de totale uitstaande schuld op de betaalkaarten is inmiddels 3,2% meer dan dertig dagen achterstallig. Zo hoog is het sinds 2011 niet geweest. Ook in de sector commercieel vastgoed neemt het aantal probleemleningen toe. (FD)

Vraag naar olie vertraagt

De groei van de vraag naar olie is wereldwijd in het tweede kwartaal flink vertraagd. Dit komt vooral door het zwakke economische herstel in China. Daarop heeft het Internationaal Energieagentschap de verwachtingen voor 2024 en 2025 neerwaarts bijgesteld. Ondermaatse economische groei, grotere efficiëntie en elektrificatie van voertuigen zorgen voor tegenwind. Dit jaar zal de wereldmarkt 103,1 mln vaten per dag verbruiken, volgend jaar 104 mln. Vraag en aanbod zijn redelijk in evenwicht in de tweede helft van het jaar. (FD)

Damrak: Min

De AEX sloot 0,3% in de min. De Amerikaanse inflatiecijfers vielen lager uit dan verwacht. Dat is goed nieuws, omdat de Fed een renteverlaging afhankelijk maakt van de ontwikkeling van de inflatie. De uiteinden van de AEX werden gevormd door AkzoNobel (2%) en Wolters Kluwer (-3%). In de Midkap won Corbion (4,8%) het meeste. Er waren slechts twee dalers, Air France KLM (-1,2%) en JDE Peet’s (-1%). Bij de smallcaps viel Heijmans (11%) op, dat een forse koersdoelverhoging kreeg. TomTom won 4%, het gaat samen met een sectorgenoot wereldwijde kaarten leveren aan het Australische ministerie van defensie.

Wall Street: Van big tech naar kleinere fondsen

Milde inflatiecijfers doen de hoop groeien dat de Fed de rente in september gaat verlagen. Toch tuimelden de indices omlaag. De Nasdaq daalde bijna 2% en de S&P500 0,9%. De Dow Jones won nog 0,1%. Beleggers leken big tech de rug toe te keren, nu de omstandigheden voor de kleinere bedrijven verbeteren. Tesla schoot 8,4% omlaag op berichten dat de lancering van de Robotaxi twee maanden wordt uitgesteld. Nvidia leverde 5,6% in en Apple 2,3%. Delta Airlines maakte een duikvlucht van bijna 4% na een verlaging van de winstverwachting. United Airlines verloor 3,2% en American Airlines 3,8%.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot