vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse: defensie-aandelen
Beeld: iStock

Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?

Deze week vindt de NAVO-top plaats, waar onder andere het 75-jarig bestaan van het samenwerkingsverband wordt gevierd. Beleggers in defensie-aandelen zullen benieuwd zijn of er interessante zaken aan bod komen. Deze aandelen hebben sinds mei niet zo gek veel gedaan. 

Dit doet echter niets af aan het feit dat defensie-aandelen de afgelopen vier jaar meer dan uitstekend hebben gepresteerd. De Stoxx Europe Aerospace & Defense index, die de belangrijkste Europese defensieaandelen volgt, is sinds 2020 ruim drie keer over de kop is gegaan. 

Overigens is beleggen in de defensiesector lange tijd als controversieel beschouwd. Beleggers hadden vaak ethische bezwaren. Daar lijkt de laatste jaren dus verandering in te komen. Dat komt niet in de laatste plaats door de vele geopolitieke spanningen, die nationale defensiebudgetten fors hebben doen stijgen. 

Lees ook: Welk defensie-aandeel is de beste belegging: Saab of Leonardo?

Rendementen YTD lopen uiteen van -36% tot +74%

Ik wil deze keer de technische plaatjes tegen het licht houden van enkele Europese beursbedrijven in de defensiesector.

Ik bekijk vijf aandelen: Thales Group, Thyssen Krupp, Airbus, Rheinmetall AG en BAE Systems. Verder beoordeel ik de Van Eck Defense UCITS ETF, die wereldwijd in defensieaandelen belegt. 

De prestaties van defensie-aandelen zijn dit jaar zeer verschillend. Koploper is Rheinmetall AG (+74%), terwijl Thyssen Krupp (-36%) onderaan bungelt. De overige YTD-prestaties: Thales Group +15%, Airbus -5% en BAE Systems +15%.

Ter vergelijking de YTD-rendementen van de betreffende aandelenbeurzen: Eurostoxx50 +9,5%, DAX +10%, CAC40 +1%, FTSE100 +6% en AEX +20%. 

Thales Group: rustig aan

Thales Group is een wereldwijde onderneming die actief is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. De defensieactiviteiten vormen het belangrijkste onderdeel van het bedrijf.

Thales Group doet het even rustig aan. Het aandeel consolideert, maar blijft binnen de stijgende trend. De steun rond €145,70 (van 13 oktober) vormt een hogere pullbackbodem.

Slaagt Thales Group erin om boven de laatste piek rond €174,50 uit te stijgen, dan kan de stijgende trend weer worden opgepakt en mag verdere koersstijging tegemoet worden gezien. Het eerste berekende koersdoel ligt op €200.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een stijgende trend zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator suggereert betere prestaties dan de rest van de markt.

De aandelen Thales Group zijn opgenomen in de Tostrams defensieve langetermijnportefeuille.

Technische analyse aandeel Thales Group

Airbus Group: minder positief technisch beeld

Airbus  is een vliegtuigbouwer die in 1970 ontstond uit een samenwerkingsverband van Aérospatiale en Deutsche Aerospace. Airbus Military is onderdeel van Airbus Defence & Space, dat militaire transportvliegtuigen ontwikkelt en bouwt. 

De recente correctie brengt Airbus Group terug onder de voorliggende koerstoppen rond €139,40. Hierdoor oogt het technische beeld wat minder positief. 

We verwachten steun op €120,08 (bodem van 12 mei 2023). Weerstand ligt rond €172,78 (gevormd op 29 maart).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Airbus Group buigt neerwaarts om. Dit wijst op een licht verzwakkende technische conditie. De B.O.B.-indicator verzwakt ook enigszins, wat signaleert dat Airbus Group iets minder presteert dan de rest van de markt.

Technische analyse aandeel Airbus

ThyssenKrupp: neerwaartse richting

ThyssenKrupp is een van de grootste technologiebedrijven van de wereld. De militaire tak bouwt onder andere marineschepen zoals onderzeeboten en fregatten. 

ThyssenKrupp beweegt in neerwaartse richting. Het aandeel nadert de steun €3,82 (bodem van 2 oktober 2020), waar stabilisatie verwacht mag worden. De neerwaartse fase krijgt een nieuwe impuls als deze bodem naar onderen wordt gebroken. 

De weerstand van ThyssenKrupp ligt rond €5,46 (gevormd op 12 april).

Bij ThyssenKrupp daalt de 200-dagenlijn. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat ThyssenKrupp slechter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ThyssenKrupp met het marktgemiddelde.

Technische analyse aandeel ThyssenKrupp

Rheinmetall AG: redelijk positief beeld

Bij Rheinmetall leverde de defensiesector in 2022 ongeveer 60% van de omzet.

Rheinmetall ligt op de korte termijn stil. Bezien vanuit de lange termijn valt het aandeel terug binnen de grenzen van de stijgende trend. De schade is minimaal. 

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op €460,10 (bodem van 14 juni). Berekend koersdoel ligt rond €650.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst bij Rheinmetall op een positieve technische conditie. De B.O.B. loopt omhoog en geeft betere prestaties aan dan de rest van de markt.

Technische analyse aandeel Rheinmetall

BAE Systems: stijgende trend

BAE Systems is een Britse multinational op het gebied van defensie, veiligheid en luchtvaart. Op basis van de defensie-omzet in 2021 was BAE Systems de op zes na grootste militaire aannemer ter wereld 

Een lichte verzwakking trad op nadat BAE Systems terugzakte onder het niveau van toppen van dit voorjaar. Vooralsnog weet de koers zich binnen de stijgende trend te handhaven en kunnen we opwaarts blijven kijken.

Er is steun op GBP 1.244 (bodem van 8 maart). De weerstand op GBP 1.413,50 (gevormd op 7 juni) moet gebroken worden voordat de opmars kan worden voortgezet. 

De stijgende 200-dagenlijn wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B. van BAE Systems loopt omhoog en geeft betere prestaties aan dan de rest van de markt.

Technische analyse aandeel BAE Systems

VanEck Defense UCITS ETF: pauze binnen stijgende trend

De VanEck Defense UCITS tracker biedt de mogelijkheid om in de wereldwijde defensiesector te beleggen.

De tracker pauzeert binnen de stijgende trend. De hogere koersbodems signaleren nog steeds vraag naar de Van Eck Defense UCITS ETF. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls als de recente koerspiek naar boven wordt gebroken. Dan mag verdere koersstijging verwacht worden. Enkel bij een terugval onder steun €30,02 (bodem van 14 juni) verzwakt het beeld. Weerstand ligt op €31,72 (top van 31 mei).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De B.O.B. loopt omhoog en geeft aan dat de ETF Van Eck Defense UCITS vergeleken met de rest van de markt beter presteert.

Technische analyse Van Eck Defense UCITS ETF

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op

Laatste nieuws

  1. 07 sep AEX duikt weer onder 900 punten
  2. 06 sep Beursupdate: AEX op Wall Street
  3. 06 sep Wall Street fors lager gesloten
  4. 06 sep Olieprijs lager gesloten
  5. 06 sep Wall Street koerst af op fors lager slot
  6. 06 sep Europese beurzen lager gesloten
  7. 06 sep London Tunnels geeft weer aandelen uit
  8. 06 sep Venijn zit in de staart: luik open op Wall Street na tegenvallend banenrapport
  9. 06 sep Update: Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  10. 06 sep Halfgeleiders trekken AEX verder omlaag