vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Groene start AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het groen.

Woensdag sloot de AEX index al 1,1 procent hoger op een slotstand van 939,62 punten, op minder dan een punt onder de hoogste slotstand ooit, met dank aan onder meer financiële waarden en de halfgeleiders. 

Vanmiddag om 14:30 uur zijn alle ogen gericht op de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers in juni. Economen voorzien een stijging op maandbasis van 0,1 procent, en op jaarbasis van 3,1 procent. In mei bedroeg de inflatie nog 3,3 procent. De producentenprijzen worden vrijdag vrijgegeven. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is technisch bezien sterk verbeterd. De future heeft nu overtuigend het neutrale koersverloop afgebroken en de oude stijgende trend hervat. De vorming van een nieuwe hogere bodem wijst daarbij op aantrekkende vraag.

Met de doorbraak boven de voorgaande toppen is er ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging. Het volgende koersdoel is berekend op 970 punten. De nieuwe hogere koersbodem vormt de eerste steun rond 931 punten.

 

 

Overig nieuws

Krimp kantoorruimte grote bedrijven zet door

Door structureel thuiswerken hebben grote bedrijven minder kantoorruimte nodig. Dat heeft ook effect op de vastgoedmarkt, meldt CBRE. Grote bedrijven verwachten de komende jaren nog een vijfde van hun kantoorruimte af te stoten. De onzekerheid over het thuiswerken leidt ertoe dat beleggers terughoudend zijn met investeringen in Nederlandse kantoorpanden. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor Bouw dat het lastig is om kantoren om te bouwen tot appartementen, vanwege wet- en regelgeving. Het grootste potentieel voor nieuwe woningen zit in de transformatie van bestaande kantoren en winkels. (FD - Telegraaf)

Winstgroei Europese bedrijven legt het af tegen VS

Qua winstgroei doen Europese bedrijven het in het komende cijferseizoen minder goed dan Amerikaanse. Amerikaanse techgiganten profiteren sterk van de AI-hype, terwijl Europa herstellende is van een winstrecessie. Morgen trappen Amerikaanse grootbanken het nieuwe cijferseizoen af. Volgende week zijn het ASML en TomTom die in Nederland het cijferbal openen. (FD)

Koffie wordt duur

De koffieprijzen lopen op door klimaatverandering, verstoringen in de scheepvaart en Europese regulering. Op de termijnmarkten in Londen en New York koersen de koffieprijzen op recordhoogten. Dit jaar is de prijs voor een pak koffie al 15% gestegen. Het einde van de prijsstijging is nog niet in zicht. Vooral de droogte in Vietnam raakt het mondiale aanbod, terwijl de vraag gestaag toeneemt. Braziliaanse boeren ruiken hun kans om hun marktaandeel te verhogen. (FD)

Damrak: Optimistisch

In aanloop naar het cijferseizoen waren beleggers optimistisch. De AEX (1%) sloot op een nieuwe recordstand. Financials beleefden een goede dag. ABN Amro (3,3%) was bovenaan te vinden, maar ook NN Group (1,7%) en Aegon (1,7%) wonnen terrein. Adyen (2,5%) en Randstad (2,1%) beleefden een prima dag. Er waren slechts drie dalers onder de hoofdfondsen, aangevoerd door UMG (-1,7%). Spotify en Warner Music kregen een afwaardering. AkzoNobel (-0,1%) had last van een bericht dat het koersgevoelige informatie had gelekt aan analisten. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Basic-Fit (4%) en Fugro (-1,3%).

Wall Street: Nieuwe records

De Nasdaq (1,2%) en S&P500 (1%) boekten nieuwe records. De Dow Jones won 1,1% en koerst nog ruim onder de piek van medio mei. Chipfondsen beleefden weer een prachtige dag. ON won 4,2%, Micron 4%, Microchip en AMD 3,9%. Nvidia zette zijn opmars voort met een dagwinst van 2,7%. De meest waardevolle bedrijven voegden er nog iets aan toe, Microsoft steeg 1,5% en Apple 1,9%. Hubspot daalde ruim 12% op het nieuws dat Alphabet afziet van een overname ervan.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot