vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Sentiment op Damrak blijft gematigd positief

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een nipt hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het groen.

Donderdag sloot de AEX index nog op een record, met een winst van 0,4 procent op een slotstand van 934,82 punten. Het Damrak volgde daarmee het spoor van Wall Street op woensdag. De Amerikaanse aandelenmarkten bleven donderdag dicht vanwege Onafhankelijkheidsdag. 

Vandaag zal de focus gericht zijn op het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Donderdag waren er Britse verkiezingen, en volgens exit-polls won de Labour partij met een grote meerderheid, zoals ook was voorzien. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse verkiezingen plaats. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam stabiliseert aan de bovenzijde van de neutrale bandbreedte van de afgelopen weken. De future is de afgelopen dagen hard opgelopen richting de weerstand rond 938,55 punten en zet deze onder druk.

Een doorbraak door de weerstand zal het beeld verder verbeteren en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging. Het volgende koersdoel wacht dan rond 970 punten.

 

 

 

Overig nieuws

Nvidia verdient flink aan AI-chips in China

Nvidia zal dit jaar $12 mrd verdienen aan de verkoop van zijn AI-chip H20 in China. Daarmee boekt het een hogere omzet dan vorig jaar, terwijl het bedrijf te maken heeft met Amerikaanse exportrestricties. Nvidia levert een miljoen H20-chips aan China, die niet onder de restricties vallen. Nvidia zei onlangs dat de business in China lager ligt dan in het verleden. De VS willen voorkomen dat China AI-technologie in handen krijgt waarmee het land de technologische achterstand kan inlopen. Voor de restricties werden ingevoerd was China goed voor een kwart van de omzet van Nvidia. Dat zal dit jaar op zo’n 10% uitkomen. (FD)

Hogere heffingen op Chinese EV’s gaan door

De Europese Commissie zet haar plannen door om een hogere invoerheffing op te leggen aan Chinese elektrische auto’s (EV’s). De tarieven zijn wel iets verlaagd voor sommige fabrikanten. De EV’s uit China waren al onderworpen aan een invoerheffing van 10%. Daar komen strafheffingen bovenop, omdat er volgens Brussel sprake is van concurrentieverstorende staatssteun vanuit Peking. De hoogte van de heffingen hangt af van de mate waarin fabrikanten meewerkten bij het onderzoek van de Commissie naar staatssteun. (FD - Telegraaf)

AI gaat zorgen voor groei van productiviteit en economie

Economen van Vanguard denken dat de Amerikaanse economie tot 2040 een grotere groei van de productiviteit zal laten zien dan waar de Fed op rekent. Zij hebben een nieuw model ontwikkeld, waarin gekeken wordt naar de wisselwerking van vier megatrends: technologie, bevolkingsgroei, structurele overheidstekorten en globalisering. De economen denken dat AI gaat zorgen voor een groeispurt in productiviteit. Dat zou de kans vergroten dat ook de economische groei hoger uitvalt. (Telegraaf)

Damrak: Op eigen kracht naar recordstand

De beurzen in de VS bleven gesloten wegens de viering van Independance Day. Maar Europa kon prima onafhankelijk handelen. De AEX tikte tussentijds een nieuwe recordstand aan. Dit jaar is de graadmeter al 18,8% gestegen. Gisteren won de AEX 0,4%. Grote verliezers zijn Alfen (-5,8%) en Air France KLM (-1%), die dit jaar al respectievelijk 69% en 39% van hun waarde hebben verloren en gisteren ook weer terrein prijsgaven. Beide fondsen kregen een afwaardering te verwerken. Signify (2,7%) verspreidde nog het meeste licht in de Midkap. Bij de hoofdfondsen won ASM (1,9%) het meest, na positieve analistenrapporten. Onderaan eindigde Besi (-0,8%).


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot