vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Technische analyse Nederlandse beurs
Beeld: iStock

AEX stagneert, maar lange uptrend blijft intact

De technische conditie van Nederlandse beurs op de langetermijn blijft prima, nog steeds met hogere koersbodems. Maar op de korte termijn begint de trend te haperen. Is dit de broodnodige correctie, waardoor de AEX wat stoom kan afblazen?

Het intraday low van 14 juni op 916,05 punten geeft het eerste vangnet aan. Bij een daling daaronder, een slotstand, wordt de consistentie van de korte uptrend verbroken. Deze ultrakorte steun is op de grafiek een stukje verder gemarkeerd met het groene horizontale lijntje.

Technische plaatje boet wat aan kracht in

Opvallend is dat de hapering van de korte AEX-trend door de indicatoren wordt bevestigd. De RSI laat met een duidelijk patroon van lagere toppen zien dat het technische plaatje wat aan kracht inboet. Dat is belangrijk om in de gaten te houden. 

Wat verder weg ligt de sterke uptrend vanaf eind 2023. De trendlijn onder alle AEX-bodems van de afgelopen maanden is nog steeds ongebroken. Het vertrekpunt van die rally ligt op de bodem rond 711,69 punten van 23 oktober vorig jaar. Sindsdien zijn alle bodems op hogere niveaus gevormd. 

Conclusie: technisch bezien zet de AEX de lange uptrend voort. Op kortetermijn treedt wat aarzeling op, vooralsnog zonder veel technische schade. 

Mocht het fout gaan, dan is er het belangrijke vangnet rond het oude all-time high van 829,66 punten. Zover hoeft het wat mij betreft niet te komen. De belangrijke tussentijdse steun, de bodem van 15 juni rond 916,05 punten, moet dan uiteraard wel standhouden.

AEX-index neemt een adempauze boven de steun van 916,05

De AEX aarzelt wat binnen de stijgende trend. De hogere koersbodems signaleren nog steeds vraag naar de Nederlandse beurs. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase.

Dat wil zeggen dat het patroon met hogere bodems ongebroken is. Het eerste berekende koersdoel ligt rond 950 punten.  

Enkel bij een terugval onder de steun van 916,05 punten (de bodem van 15 juni) verzwakt het beeld. Dan wordt 894,25 het volgende neerwaartse koersdoel. De 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) buigt iets af, maar is nog niet gedraaid. Deze lijn bevindt zich nu rond 920 punten.

AEX koers

RSI AEX geeft met lagere toppen afnemende kracht weer

De RSI van de AEX geeft de kracht van de markt weer. De RSI laat al een tijdje lagere toppen zien, een teken dat de uptrend vermoeid raakt. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die overreacties van de markt weergeeft. 

Aan de RSI kunnen echter geen directe verkoopsignalen ontleend worden. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt bijvoorbeeld op als de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering.

De RSI geeft dan aan wanneer de markt te ver naar boven is doorgeschoten. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden. Aangezien de meeste recente highs van de AEX index begeleid zijn door lagere topjes op de RSI, lijkt het erop dat de markt iets te hard is gegaan. 

Het valt overigens op dat eerdere extreem hoge RSI-waarden in het verleden niet altijd tot tussentijdse correcties hebben geleid. Zoals dit voorjaar, toen de RSI even extreem hoog stond rond 90. Dat heeft toen enkel geleid tot een tijdelijke consolidatie op de AEX, dus niet tot een daling.

AEX lange termijn

Technisch bezien ontwikkelt de langetermijn uptrend van de Nederlandse beurs zich nog prima:

  • Begin dit jaar werd de weerstandszone rond de top van juni 2023 rond 795,20 punten gebroken
  • Kort daarna werd het oude all-time high op 829,66 punten (de top van 18 november 2021) gepasseerd
  • Vervolgens  is een serie hogere bodems tussen 840 en 850 punten neergezet
  • Afgelopen voorjaar is de weerstand rond 894,52 punten (de top van 12 april) voorbij gegaan
  • Begin juni is een hogere bodem gevormd op 897,69 punten
  • De laatste bodem is die van 14 juni op 916,05 punten

De AEX beweegt dus op de lange termijn in een fraai stijgend trendkanaal. Het eerstvolgende koersdoel ligt op 950 punt. Op wat langere termijn lonkt de 1000-puntengrens. Technisch biedt de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) ook steun, deze lijn bevindt zich nu rond 850 punten

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op