vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Waarom beleggers obligaties interessanter vinden
Beeld: iStock

Obligaties raken in zwang

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente lijkt rond 2,98% een eerste lagere top neer te zetten. Deze ligt ruim onder de top 3,33% van eind 2023. Heel voorzichtig, het bewijs is nog flinterdun, komen er signalen dat de rentestijging verleden tijd is. 

Inmiddels is de eerste renteverlaging door de Europese Centrale Bank een feit. Nogmaals, het is nog allemaal heel pril. maar beleggers lijken op correcties al obligaties op te rapen.

Kapitaalmarktrente draait heel langzaam

Als de rente gaat dalen, zullen obligaties in koers stijgen. Maar een rentedaling is ook gunstig voor aandelen. Vandaag bekijk ik de Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente. Verder beoordeel ik, in het spiegelbeeld van de gestegen rente, de lange-termijntrends van ETF's op Europese staats- en bedrijfsleningen. Ik sluit af met de Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028.

Uiteraard zal ik aanstaande vrijdag op de IEX Beleggersdag ingaan op de technische ontwikkelingen in obligaties. 

U kunt zich hier aanmelden voor dit evenement. Ik geef mijn presentatie ´Het begin van een nieuwe bullmarkt´ van 12.05 uur tot 12.35 uur op het Podium voor Kunst. Verder neem ik deel aan het 'Slotdebat tussen beleggingsexperts' van 16.20 tot 17.00 uur onder leiding van Jort Kelder. 

Nederlandse kapitaalmarktrente

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente begint voorzichtig te toppen. Ten eerste is stijgende trend van 2022 en 2023 al verlaten. Bovendien wordt thans een potentiële lagere top gevormd  op 2,98 procent (gevormd op 10 juni). Nu ook de herstelfase wordt gebroken (blauwe lijn) krult de rente om. Er zijn nog harde signalen van een neerwaartse draai, maar het begin is er. 

Enkel bij een terugval onder de steun van 2,56% (de bodem van 8 maart) draait het technische plaatje.  Daarna is er ruimte richting 2,08 procent (bodem van 21 juni 2022).

Heel langzaam komen obligaties in zicht als de volgende interessante beleggingscategorie. Wilt u weten hoe zit het met het risico bij obligaties? Op IEX geeft dokter Hoe antwoord op uw vragen.

De vlakke 200-dagenlijn signaleert een meer neutraal technische beeld. 

 

 

Europese staatsobligaties

De ETF van Europese staatsobligaties, de ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified geeft de eerste tekenen van een draai omhoog. De tracker (ISIN: NL0009690254) legt al een eerste hogere bodem op 12,04 (bodem van 26 april), die kopers signaleert. Deze correctie heeft alle kenmerken van een pullback in zich.

Omdat er nog lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven met deze ETF. Een doorbraak boven weerstand op 12,47 (top van 15 maart) kan de weg omhoog vrijmaken. De volgende horde ligt rond 13,28 (top van augustus 2022). 

De 200-dagenlijn van ETF VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified laat een gematigd opwaarts verloop zien. Dit duidt op een redelijke technische conditie. Deze ETF volgt 25 van de meest liquide staatsobligaties in de eurozone. Resterende looptijden van één tot tien jaar. 

Europese bedrijfsleningen draaien voorzichtig

De VanEck Vectors iBoxx EUR Corporates ETF beweegt in zijwaartse richting. Deze ETF (ISIN: NL0009690247) begint wel voorzichtig opwaarts te draaien. Let op de steun 16,50 (bodem  van 10 mei), die een eerste hogere bodem signaleert. De weerstand ligt op 17,05 (top van 29 december 2023). De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

De opwaarts draaiende 200-dagenlijn van de iBoxx Corporates ETF wijst op een verbeterende technische conditie. Deze ETF volgt de index die de 40 grootste en meest liquide investment grade euro-bedrijfsobligaties. 


Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 stabiliseert

De Nederlandse staatslening NL 5,5% 2028 kruipt weer boven de koersbodem van eind 2023, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dit geeft aan dat er een mogelijke opwaartse draai aankomt. In elk geval neemt het aanbod boven de markt af.

De neerwaartse trend blijft wel geldig. Enkel boven weerstand 113,40 (gevormd op 29 december 2023) klaart het beeld op. De steun ligt rond 109,01 (bodem van 20 oktober 2023). De 200-dagenlijn laat een dalend verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. 

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

 

 

 

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op