vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wereldaandelen gaan los, bullmarkt MSCI World-index
Beeld: iStock

MSCI World-index kan nog veel verder omhoog

Wereldwijd hebben aandelenbeurzen de afslag omhoog genomen. De recente all-time highs op meerdere aandelenindices bevestigen het uitermate positieve beurssentiment.

Als er één beursindex is, die de feeststemming goed weergeeft, is dat de MSCI World-index. Deze staat op het hoogste punt ooit. Dit jaar is de wereldwijde beursindex ruim 11% opgelopen. Sinds de bodem (2731,99 punten) van eind 2023 is de beurswaarde met 28,5% toegenomen. Sinds de herfstbodem van 2022 (rond 2367 punten) is de wereldwijde aandelenindex met bijna 50% gestegen. 

Overigens moet het valutaverschil niet vergeten worden, want zeker 60% van de aandelen in de MSCI World-index noteert in Amerikaanse dollars. Opvallend is wel dat de waardestijging van de MSCI World-index heeft plaatsgevonden in een periode met hoge rentes. We zaten immers met z'n allen te wachten en te speculeren op de eerste renteverlaging door centrale banken. 

1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen

In deze column bekijk ik de MSCI World-index. Deze wereldwijde aandelenindex volgt ruim 1650 aandelen uit 23 ontwikkelde landen. De MSCI World-index wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie; de grootste bedrijven hebben een grotere invloed op de prestaties van de index. Van belang is de succesvolle pullback die deze wereldindex in de afgelopen maanden heeft voltooid. 

Eén van de sterkere sectoren van dit moment is die van halfgeleiders. Aangewakkerd door AI is de wereldwijde vraag naar supersnelle chips ongekend hoog. Daarom bekijk ik deze keer ook de SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven weergeeft. Technisch van belang is de uitermate sterke katapultbodem, die de SOX dit voorjaar heeft voltooid. 

Ook op de komende IEX Beleggersdag 2024, die op 28 juni plaatsvindt, zal ik concreet aangeven beleggers de komende jaren op deze ontwikkelingen kunnen inspelen. U kunt zich hier aanmelden voor dit belangrijkste evenement voor beleggers van het jaar. 

Bovenstaande positieve overwegingen sluiten overigens niet uit dat er altijd een mogelijkheid is van stevige tussentijdse dips. We hebben immers in de afgelopen 8 maanden nauwelijks correcties van enige betekenis gezien. In het uiterste geval zullen de voormalige toppen en barrières een prima vangnet bieden. In dat geval: Buy the Dips! Ook dat scenario zal ik op 28 juni bespreken.

Klassieke uitbraak

Het technische plaatje van de MSCI World-index is om door een ringetje te halen. Het koersverloop voldoet aan alle kenmerken van een klassiek koopsignaal.

De technische signalen op een rij:

  • De top van begin 2022 rond 3250 punten is begin dit jaar opwaarts gebroken
  • Daarna heeft de MSCI World-index een hogere bodem exact boven die oude top, een klassieke pullback
  • De uitbraak en het koopsignaal zijn hiermee gevalideerd
  • Het koopsignaal is tenslotte voltooid met de doorbraak boven de top van 27 maart rond 3437 punten

Dit klassieke koopsignaal geeft goed weer dat er altijd meerdere instapmomenten zijn. Dus als de eerste gemist wordt zijn er daarna nog altijd meerdere kansen:

  • Het eerste koopmoment was toen de top rond 3250 punten werd gebroken
  • Het tweede instapmoment was de terugval (pullback) exact naar die oude top
  • De derde kans was bij bij de doorbraak boven de top van 27 maart rond 3437 punten

De technische verbeteringen hebben ruimte vrijgemaakt richting 4000 en 4200 punten. Op wat langere termijn kan de wereldindex naar 4440 punten. Omdat de MSCI World-index i in uncharted territory beweegt en we dus niet over referentiepunten beschikken, hanteren we berekende koersdoelen. 

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie. De lange termijn koopsignalen van de MSCI World-index zijn in 2017 ook in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' aan bod gekomen (zie het screenshot uit dit rapport onderaan deze blog).

Amerikaanse halfgeleiderindex gaat los

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste Amerikaanse halfgeleiderbedrijven volgt, beweegt in uncharted territory. Technisch gaat de halfgeleiders-index volledig los.

Een lange termijn koopsignaal trad op toen het all-time high van 7 januari 2022 op 4068,15 punten werd gepasseerd. Door de fors hogere pullbackbodem van april rond 4288 beoordelen we het recente verloop als een katapultformatie.

De katapultformatie is bovendien voltooid nadat het topje van maart rond 5200 werd overschreden. Het eerst berekende koersdoel ligt op 6000 punten. Het volgende op 6900 punten. De stijgende 200-dagenlijn signaleert een positieve technische conditie.

MSCI-index in het TA-rapport 'AEX naar 1.000 punten'

Het koersverloop en de koopsignalen van de MSCI World-index zijn in 2017 ook beperkt in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' aan bod gekomen (zie hieronder). Toen dat rapport werd uitgebracht, stond de MSCI-index rond 1820 punten. In het rapport is aangegeven dat het verloop van de MSCI World-index aangeeft dat de stemming voor aandelen wereldwijd voor langere tijd ten positieve is gedraaid.

Voor de langeretermijn zijn in het rapport berekende koersdoelen rond 3000-3200 punten aangegeven. Deze koersdoelen zijn in de loop van 2021 behaald. Het tussenliggende koersdoel 2200 punten is in 2019 bereikt. Hieronder een screenshot van de grafiek met de betreffende analyse van de MSCI World-index in ons TA-rapport.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op