vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Dit verandert er op 1 juli voor uw portemonnee
Beeld: iStock

Dit verandert er op 1 juli voor uw portemonnee

Halverwege het jaar passen veel bedrijven hun prijzen aan en veranderen soms ook regels die uw portemonnee kunnen raken. We zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Vaak worden we op 1 juli overladen met nieuwe regels, maar dit jaar valt het relatief mee. Het kabinet is al bijna een jaar demissionair en het nieuwe kabinet staat waarschijnlijk pas volgende week op het bordes. Alleen in de huursector verandert er wél veel, en dat heeft ook consequenties voor woningbeleggers.

Vaste huurcontracten, tenzij...

Wie een woning verhuurt, mag vanaf 1 juli alleen nog maar een vast huurcontract aanbieden.  Dit geldt zowel voor particuliere verhuurders als voor woningcorporaties, en voor zowel sociale-huurwoningen als huurhuizen in de vrije sector.

Tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli zijn afgesloten blijven wel gewoon geldig. Deze eindigen na de afgesproken periode. Als het huurcontract daarna wordt verlengd, is dat voor onbepaalde tijd.

Er zijn nog wel uitzonderingen mogelijk voor specifieke doelgroepen. Studenten of mensen die met urgentie een huurwoning nodig hebben, kunnen nog wel een huurcontract voor bepaalde tijd krijgen. Dit contract mag maximaal twee jaar lopen. Ook blijft huren onder de Leegstandswet mogelijk.

Prijzen middenhuurwoningen aan banden gelegd

De Eerste Kamer heeft afgelopen week ingestemd met de Wet betaalbare huur. Dit houdt in dat de huren van woningen in het middensegment van de vrije sector vanaf 1 juli aan banden worden gelegd.

Dat gebeurt door middel van een puntensysteem dat de maximale huurprijs bepaalt. Dit systeem geldt al voor sociale-huurwoningen (tot een huur van €880), maar gaat vanaf 1 juli ook gelden voor huurwoningen in de vrije sector tot en met 186 punten. Dat komt overeen met een huur van €1.158 (of voor nieuwbouw €1.274).

Het nieuwe systeem wordt geleidelijk uitgerold, want de puntentelling gaat pas gelden bij nieuwe contracten die vanaf 1 juli worden afgesloten. Als verhuurders zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen van de gemeente.

De verwachting is dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld €190 omlaag gaat en er 113.000 huurwoningen terugkomen naar het middensegment.

De maatregel is niet onomstreden. Tegenstanders vrezen dat investeerders straks op grote schaal woningen in de verkoop zullen gooien en dat de bouw van nieuwe huizen afneemt, omdat verhuren minder rendabel wordt.

Huurverhoging sociale-huurwoningen

Verhuurders van sociale-huurwoningen mogen de huren vanaf 1 juli 2024 optrekken met maximaal 5,8% voor woningen met een huur van minimaal €300 per maand. Voor huizen met een huur onder €300 per maand mag de huur met maximaal €25 omhoog.

Ook voor huurders van een sociale-huurwoning met een hoger inkomen mag de verhuurder de huren forser verhogen: voor hogere middeninkomens met maximaal €50 en voor hoge inkomens met maximaal €100. Dit geldt voor zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties.

Ook wie een kamer verhuurt, mag de huur vanaf 1 juli met maximaal 5,8% verhogen.

Woningcorporaties moeten huizen bij verkoop aanbieden aan huurders

Vanaf 1 juli moeten woningcorporaties die eengezinswoningen willen verkopen, deze huizen te koop aanbieden aan de huurders die er wonen. Sociale-huurwoningen die niet zijn verhuurd, moeten worden aangeboden aan andere huurders, zowel van de eigen corporatie als van andere woningcorporaties, in dezelfde gemeente of eventueel in andere gemeenten.

Let op: wettelijke vakantiedagen vervallen

Wettelijke vakantiedagen zijn niet onbeperkt geldig. Ze vervallen als u ze niet op tijd opneemt. Daarmee wordt bedoeld: een half jaar na het kalenderjaar waarin u die vakantiedagen heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u in 2023 hebt opgebouwd, vervallen dus komende maandag.

Wie fulltime werkt, heeft wettelijk recht op 20 vakantiedagen per jaar, ofwel vier weken.

De vakantiedagen mogen alleen vervallen als de werkgever u op die vervaldatum heeft gewezen en u de kans heeft gekregen om de dagen alsnog op te nemen. Is dat niet gebeurd, dan heeft u nog vijf jaar de tijd om dat alsnog te doen.

Deze vijfjaarstermijn geldt ook voor bovenwettelijke vakantiedagen.

Minimumloon gaat omhoog

Twee keer per jaar - op 1 januari en 1 juli - wordt het minimumuurloon aangepast aan de inflatie. Op 1 juli gaat het mimumumuurloon met 3,1% omhoog naar €13,68 bruto per uur voor werknemers vanaf 21 jaar. Alle bedragen vindt u hier. Dit werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen.

Er was een plan voor een extra verhoging met 1,2%, maar dat is door de Eerste Kamer weggestemd.

... en ook de kinderbijslag

Ook de kinderbijslag gaat vanaf juli iets omhoog. Hiervoor moet u wel geduld hebben: het nieuwe bedrag wordt pas vanaf oktober naar uw rekening overgemaakt. Dit zijn de bedragen waar u recht op heeft:

  • Kind van 0 tot en met 5 jaar: € 281,69
  • Kind van 6 tot en met 11 jaar: € 342,05
  • Kind van 12 tot en met 17 jaar: € 402,41

Rood staan duurder bij ASN, SNS en Regiobank

ASN Bank, SNS en Regiobank verhogen op 1 juli de tarieven voor rood staan van 10% per jaar naar 12% per jaar. Voor de jongerenrekening gaat het tarief omhoog van 8% naar 10%.

Geen sigaretten meer te koop in supermarkten en horeca

Vanaf maandag mogen supermarkten en horeca-ondernemers geen tabak meer verkopen. Veel supermarkten hebben afgelopen jaar een eigen tabakszaak geopend, om die omzet niet mis te lopen.

Er gold al enige tijd een verbod op sigarettenautomaten in de horeca en op de verkoop van sigaretten vanachter de bar.

Postzegel weer duurder

Postzegels worden vanaf 1 juli 5 cent duurder. Een postzegel kost dan €1,14. In januari steeg de prijs al van €1,01 naar €1,09.

Ook diverse andere prijzen omhoog

Diverse energiebedrijven en internetproviders passen twee keer per jaar de prijzen aan. Houd dit goed in de gaten en vergelijk prijzen, om te checken waar u het voordeligst uit bent.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt