vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX naar 1000 punten en hoger
Beeld: iStock

AEX naar 1000 punten en hoger

In deze artikelen heb ik de katapultbodems, die horen tot de meest positieve koerspatronen die we kennen, op meerdere beurzen besproken.

Hierbij de vier verschillende stadia van dit sterke koerspatroon.

1) Trading range: voorafgaand aan de  katapultbodem ontwikkelt zich vaak een zijwaartse trading range. Op de grafiek vormt deze neutrale fase zich onder weerstandslijn A-B:

Katapultbodem uitleg

2) Koopsignaal: het eerste signaal treedt op nadat de weerstand A-B wordt gebroken.

Katapultbodem uitleg

3) Gretige kopers: na winstnemingen bij H valt de koers wat terug, maar niet helemaal naar de voormalige barrière A-B. Er volgt een fors hogere bodem (C). Een dergelijke hogere bodem, ver boven de oude weerstand (A-B), komt slechts in 15% van de gevallen voor.  De hogere bodem C signaleert gretige kopers

Katapultbodem uitleg

4) It giet oan: Tenslotte breekt de koers ook top H, hiermee worden het koopsignaal en de katapultbodem voltooid en afgerond. Het haussefeest gaat beginnen.

Katapultbodem uitleg

Heb ik uw aandacht voor dit uitermate positieve koerspatroon? 

Dan nodig ik u uit op de IEX Beleggersdag a.s vrijdag 28 juni. Mijn presentaties daar zijn geheel gewijd aan enkele kansrijke katapultbodems en actuele koopsignalen die recent op zowel beurzen als bij individuele aandelen zijn opgetreden. 

U kunt zich hier aanmelden voor dit evenement, het belangrijkste van het jaar voor beleggers. Ik geef mijn presentatie ´Het begin van een nieuwe bullmarkt´ van 12.05 uur tot 12.35 uur. Verder neem ik deel aan het 'Slotdebat tussen beleggingsexperts' van 16.20 tot 17.00 uur onder leiding van Jort Kelder. 

De Nederlandse beurs zal uiteraard in mijn presentaties aan bod komen. Tegelijkertijd zal ik met concrete tips en posities inspelen op de actuele situatie op de financiële markten. Ik zal de beste strategieën voor een goed resultaat bespreken.

Eerst naar 1000 punten

Op basis van technische meerjarenplaatjes is het einde van de bullmarkt nog lang niet in zicht. De Nederlandse beurs is nu op weg naar de duizend-puntengrens. Ik heb dat koersdoel in 2017 voor het eerst besproken in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' (zie de toelichting op dat rapport onderaan).  De AEX-index kan echter nog veel hoger. 

Ik beoordeel de technische plaatjes van de AEX-index vanuit drie time frames. Ik begin met een beoordeling van de vierjarige trend. Daarnaast bekijk ik het verloop vanaf 2011. Ik houdt vervolgens de superlangetermijnontwikkelingen sinds 1982 tegen het licht.

Nederland - Oostenrijk: 2 - 0

Nog even mijn prognose voor het EK, Nederland tegen Oostenrijk. De Austrian Traded Index (ATX) is de aandelenindex van de Oostenrijkse Wiener Börse. De ATX staat dit jaar laag in het klassement van Europese aandelenmarkten: die doet dit jaar een plusje van 6%, iets onder België (+7%). Bovendien beweeegt de ATX al zo'n 2,5 jaar zijwaarts.

De Nederlandse beurs staat YTD met plus 17.5%  nog steeds hoog op de ranglijst. Ik constateer wederom dat de AEX technisch bezien torenhoog favoriet is. Dus kan Nederland tegen Oostenrijk met 2 - 0 worden gewonnen. 

Lange termijn: AEX-index oogt technisch ijzersterk

De weerstand op 829,66 punten (het oude all-time high van eind 2021) is definitief gebroken. Vervolgens is rond 858,09 punten (low van 15 april) een katapultbodem gevormd, ruim boven het voormalige koersrecord. 

Aangezien de AEX-index sinds eind 2022 steeds hogere koersbodems heeft weten te vormen, blijft de dominante ondertoon positief. 

  • De opmars is gestart op de bodem van 11 oktober 2022 rond 611,74 punten
  • Kort daarna, op 30 december, is een low op 688,24 punten gevormd
  • Daarboven ligt de koersbodem van 24 maart 2023 op 710,89 punten, die in het najaar nogmaals succesvol is getest
  • Vervolgens ligt rond 

    766,66 punten de hogere bodem van 19 januari van dit jaar
  • Bovendien is er in april de fors hogere katapultbodem rond 858,09 punten neergezet
  • Tenslotte ligt rond 897,69 punten de minibodem van 4 juni jongstleden

Deze hogere bodems geven aan dat beleggers op elke dip blijven instappen en/of bijkopen.

De stijgende 200-dagenlijn geeft de positieve technische conditie van de Nederlandse beurs weer.

AEX index koers

Koersdoelen AEX tussen 1.000 punten en 1.100 punten

Op de meerjarige AEX-grafiek vanaf 2011 zijn meerdere succesvolle pullbacks te zien:

  • Een belangrijke pullbackbodem is die van 2020 rond 389 punten. Deze ligt boven de top X rond  374 punten van 2011
  • De bodem van 611 punten van oktober 2022 ligt in de buurt van de top op 632 punten van 2020
  • De katapultbodem van april 2024 rond 858,09 punten is op deze grafiek nauwelijks te zien. Hij is gemarkeerd met het blauwe streepje

Om koersdoelen te berekenen, maken we gebruik van de pendulumswing. Deze methode zegt dat de stijging die volgt na een doorbraak uit een trading range doorgaans even groot is als de hoogte van die trading range. Dat levert de volgende koersdoelen op:

  • Wordt het koersverloop tussen A en B omgeklapt, dan kan de AEX doorstijgen naar punt C. Dat ligt iets boven de 1.000 punten
  • Als het koersverloop van de afgelopen 3 jaar (tussen E en F) wordt omgeklapt, kan de AEX doorstijgen naar G. Dat punt ligt iets onder de 1.100 punten

Dit zijn procentuele berekeningen, waarmee eerdere koersdoelen enigszins worden genuanceerd.

AEX index koers

Superlange termijn: sinds 1983

Op de AEX-grafiek vanaf 1983 is goed te zien dat ruim tien jaar geleden de zijwaartse fase, tussen A en B, is beëindigd. Bij de groene pijl heeft de Nederlandse beurs een roerig decennium achter zich gelaten, waarin onder andere het klappen van de dotcombubbel, de aanslagen in New York van 2001 en de financiële crisis van 2007-2008 plaatsvonden.

Aan de hand van dit langetermijn-koopsignaal is in 2017 het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' uitgebracht (zie ook het screenshot uit dit rapport onderaan mijn blog).

Toen dat rapport werd uitgebracht, stond de AEX rond 500 punten. Er stond in dat elke daling tot of boven de 378 punten gezien mag worden als een mooie koopkans. Het corona-low van maart 2020 lag rond 389.

Achteraf kunnen we stellen dat het corona-low de uitbraak van 2013 heeft bevestigd met een hogere pullbackbodem. Het patroon met hogere bodems sindsdien geeft aan dat we te maken hebben met een structurele bullmarkt, die voorlopig nog niet ten einde is.

Dit laat overigens onverlet dat er altijd een mogelijkheid is van stevige tussentijdse dips. We hebben immers in de afgelopen acht maanden geen correcties van enige betekenis gezien. In het uiterste geval zal de top van eind 2021 op 829,66 punten een prima vangnet bieden. In dat geval: Buy the Dips!

AEX sinds 1983

Rapport 'AEX naar 1.000 punten'

De uitbraak boven de toppen van 2011 rond 374 punten is aan bod gekomen in het TA-rapport 'AEX naar 1000 punten' . Ook de eerste hogere pullbackbodem (op 378 punten), die samenviel met succesvolle uitbraken op andere beurzen, is hierin beschreven.

Er is toen een eerste berekend koersdoel rond 1.000 punten aangegeven, voorspeld voor de periode 2023-2025. 

Hieronder de grafiek bij een deel van de betreffende analyse van de Nederlandse beurs in ons TA-rapport.

Dip wordt springplank

Als bodem C ruim boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen, wijst dit op gretigheid onder beleggers. Deze hebben dus grote haast en wachten niet de volledige correctie naar de voormalige weerstand rond A-B af. Hierdoor wordt de dip opgevangen ruim boven het uitbraakpunt.

Doorgaans vormt een fors hogere bodem bij C een springplank voor de volgende sterke rally. Die rally wordt als het ware omhoog gekatapult. Hoe verder bodem C boven de voormalige weerstand A-B komt te liggen, des te groter wordt de volgende rally.

De katapultbodem wordt voltooid als de hoogste top van dit patroon, punt H, breekt. 

In feite zijn er drie koopmomenten op deze grafiek te herkennen:

  • Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal).
  • Het tweede koopmoment ligt rond C (de feitelijke pullback). Een katapultbodem is tijdens de vorming altijd lastig te herkennen.
  • Het derde koopmoment treedt op nadat ook top H wordt gebroken

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 06 sep De bodem komt er aan
  2. 05 sep Unilever houdt het hoofd koel
  3. 04 sep Paniekbarometer loopt iets op