vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Europese beurzen op winst

Europese beurzen op winst
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag rond het middaguur hoger, in afwachting van een rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,5 procent tot 522,15 punten, de Duitse DAX boekte een winst van 0,6 procent tot 19.600 punten en de CAC 40 won 1,0 procent in Parijs. De Britse FTSE 100 stond 0,3 procent hoger in Londen.

Beleggers rekenen op een renteverlaging van 25 basispunten en de euro daalde tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in ruim twee maanden tijd. Beleggers denken dat de ECB de rente verder verlaagt, terwijl in de VS het beleid inflatiebevorderend kan worden als Donald Trump president wordt, volgens UniCredit. De kans daarop lijkt toe te nemen, zei ING.

De aandacht gaat vooral uit naar uitspraken van ECB-voorzitter Christine Lagarde, omdat de renteverlaging al geheel is ingeprijsd, zei Swissquote Bank. "Als de ECB geen sterk vertrouwen uitstraalt dat de renteverlaging van vandaag een middenpunt is in een reeks verlagingen, kan de euro/dollar een opleving zien."

De inflatie in de eurozone daalde in september tot 1,7 procent, meldde Eurostat vanochtend, dat de voorlopige schatting van 1,8 procent daarmee omlaag bijstelde. Dat maakt de daling ten opzichte van de 2,2 procent van augustus nog wat scherper. De ECB wil naar een inflatie rond 2 procent en deze cijfers bieden vermoedelijk ruimte om de rente verder te verlagen.  

Economisch nieuws was er over de export in de eurozone, die in augustus 2,4 procent lager was dan een jaar eerder. Omdat ook de import afnam bleef het handelsoverschot vrijwel gelijk op 4,6 miljard euro.

De olieprijs steeg licht. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 70,74 dollar, terwijl een december-future Brent 0,5 procent duurder werd op 74,60 dollar.

Bedrijfsnieuws  

Airbus gaat tot 2.500 mensen ontslaan bij zijn divisie defensie en ruimtevaart, nadat het bedrijf eerder al forse verliezen nam op zijn ruimteprogramma's, die de slag dreigen te verliezen met nieuwe rivalen zoals SpaceX van Elon Musk. De defensietak profiteert intussen relatief weinig van de toename van investeringen in wapentuig sinds de Russische inval in Oekraïne. Het aandeel Airbus steeg met 3,2 procent.

Pernod Ricard, maker van wodka, whisky en vooral cognac, zag de kwartaalomzet opnieuw dalen, vooral in de VS en China, met 6 procent tot 2,78 miljard euro. Het bedrijf zal waarschijnlijk hard geraakt worden door nieuwe Chinese importheffingen. Het aandeel steeg toch 1,3 procent.

Aperam kondigde de overname aan van Universal Stainless & Alloy Products uit Pennsylvania voor 539 miljoen dollar. De overname is strategisch interessant vanwege de uitbreiding naar de VS en de luchtvaartsector, en niet duur, als de synergievoordelen inderdaad behaald worden, denkt Degroof Petercam. De Europese markt voor Aperam blijft intussen uitdagend. Het aandeel won ruim een procent.

Nokia temperde de verwachtingen voor zijn winstcijfers, nadat de omzet minder sterk herstelde dan gehoopt. Het Finse telecombedrijf denkt uit te komen in de onderste helft van de bandbreedte van 2,3 miljard tot 2,9 miljard euro voor de vergelijkbare operationele winst. Eerder dacht Nokia nog dichtbij het middenpunt uit te kunnen komen. Het aandeel verloor bijna 5 procent.

Nestlé heeft de vooruitzichten opnieuw neerwaarts bijgesteld. Om consumenten terug te winnen gaat het bedrijf meer kortingen bieden, nu de hoge prijzen klanten afschrikken. De Zwitserse koffie- en snoepfabrikant rekent op een autonome groei van 2 procent dit jaar, in plaats van de eerder gecommuniceerde ‘tenminste 3 procent’, en daarvoor 4 procent. In de eerste negen maanden daalde de omzet met 2,4 procent in Zwitserse frank en aangepast voor wisselkoersen, was er 2 procent groei. Het aandeel won 2,2 procent.

Merck KGaA zag de koers met 6 procent stijgen nadat het Duitse bedrijf melding maakte van een sterke vraag tijdens een vandaag georganiseerde beleggersdag. Merck rekent op autonome groei van 2 tot 5 procent voor 2024. De EBITDA stijgt naar verwachting met 4 tot 10 procent.

Deliveroo heeft in het derde kwartaal de brutotransactiewaarde verder zien aantrekken en verwerkte ook meer bestellingen. Het aandeel won in Londen 2,3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,4 procent in het groen en de Nasdaq-future steeg 0,7 procent.  

De S&P 500 index steeg woensdag 0,5 procent tot 5.842,47 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 43.077,70 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.367,08 punten. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!