vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Liveblog

  1. Slotbericht: AEX scherpt record aan

    Tom Nederhoff

    De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger het weekend ingegaan. De AEX steeg 1,0 procent bij een slot van 887,44 punten. Op weekbasis steeg de hoofdindex rond een half procent.

    Op de laatste dag van de week wist de hoofdindex het record van 10 april van bijna 887 punten aan te scherpen. De AEX noteert daarmee nog wel onder de intraday piek van 894,52 punten op 12 april.

    Veel aandacht ging vrijdag uit naar het Amerikaanse banenrapport. Ook was er genoeg aandacht voor het lopende cijferseizoen. Zwaargewicht Apple verkocht minder iPhones, maar de resultaten waren wel beter dan verwacht. Ook kondigde de techreus een nieuw inkoopprogramma van maar liefst 110 miljard dollar aan.

    Het Amerikaanse banenrapport toonde over april een banengroei van 175.000, een werkloosheid van 3,9 procent en een loongroei op jaarbasis van eveneens 3,9 procent op jaarbasis. De markt rekende op een banengroei van 240.000, een stabiele werkloosheid van 3,8 procent en een loongroei van 4,0 procent.

    Toch waarschuwde Fed-gouverneur Michelle Bowman vrijdag dat een renteverhoging wat haar betreft niet van tafel is, zolang de inflatie in de VS hoog blijft. Eerder deze week leek Fed-voorzitter Jerome Powell bij het rentebesluit juist te benadrukken dat de markt niet bang hoeft te zijn voor een verhoging.

    De kans op een renteverlaging in juni was donderdag nog minder dan 10 procent. Vrijdag steeg die kans naar 14 procent. De kans op een verhoging in juli wordt nu ingeschat op 36 procent en voor september is de kans nu 67 procent, volgens de FedWatch Tool van CME.

    Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor inkoopdata uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo groeide de Britse dienstensector in april iets harder dan uit een voorlopige raming bleek, bij een indexstand van 55,0.

    In de VS was het beeld gemengd. De inkoopmanagersindex van S&P Global toonde voor april een lichte groeivertraging tot 51,3, terwijl de inkoopdata van ISM juist op een onverwachte krimp van de Amerikaanse dienstensector wezen. De index kwam in april uit op 49,4.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen deed Universal Music Group goede zaken met een winst van 3,6 procent na het openen van de boeken. Halfgeleideraandelen, die donderdag nog de gebeten hond waren, wisten vandaag te herstellen. ASMI, ASML en Besi stegen circa 3 tot ruim 4 procent. Shell belandde vrijdag onderaan in de AEX, met een verlies van 0,8 procent. Verder bleven de verliezen beperkt tot een half procent of minder voor bijvoorbeeld KPN en Unilever.

    In de Midkap daalden Galapagos en Aperam respectievelijk 1,3 en 4,6 procent na cijfers. Flow Traders ging aan kop in de AMX met een winst van bijna 5 procent.

    Heijmans daalde na een ex-dividend notering ruim 5 procent in de AScX. Brunel won na resultaten bijna 4 procent. Het volatiele Vivoryon steeg meer dan 7 procent. BAM daalde nog eens 0,8 procent na de koersval van bijna 11 procent donderdag, in reactie op de cijfers toen.

    AEX index

    De Amsterdamse hoofdfondsen hebben een prima dag achter de rug en sluiten de week daarmee op een positieve noot. Het kortetermijn herstel wordt in stand gehouden en de weerstand rond 893 nadert nu snel.

    Op de kortetermijn laat de index sinds de daling van medio april nu weer hogere toppen en bodems zien. Dit duidt op toenemende vraag, waardoor er op korte termijn een uitbraakpoging gewaagd kan worden. Boven 893 zal het plaatje verder opknappen en komt het eerste koersdoel op 900 snel in zicht. Mocht de index weten uit te breken is het van belang dat deze uitbraak wordt opgevolgd met een hogere koersbodem, zodat een scenario als op 12 april wordt voorkomen. 

     

  2. Voorbeursbericht VS: Wall Street zet druk op de weerstand

    Tom Nederhoff

    De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het groen.

    Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat de werkgelegenheid in april is gestegen met 175.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging met 240.000 banen. De werkloosheid steeg van 3,8 procent tot 3,9 procent. De markt rekende op een ongewijzigd werkloosheidspercentage. De arbeidsparticipatie kwam uit op 62,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op maandbasis met 0,2 procent, ofwel 0,07 dollar, naar 34,75 dollar per uur. Op jaarbasis steeg het gemiddeld uurloon met 3,92 procent.

    De [tot voor kort] robuuste arbeidsmarkt en de aanhoudende inflatiedruk hebben beleggers gedwongen hun verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve te heroverwegen. De kans op een renteverlaging in juni was donderdag nog minder dan 10 procent. Vrijdag steeg die kans naar 13,5 procent. De kans op een verhoging in juli wordt nu ingeschat op 44 procent en voor september is de kans nu ruim 70 procent, volgens de FedWatch Tool van CME.

    De Fed-vergadering van woensdag bood weinig duidelijkheid over de tijdlijn voor beleidsversoepeling, waarbij voorzitter Jerome Powell benadrukte dat "macro-data die vraag voor ons zullen moeten beantwoorden".

    Later op de dag staan op macro-economisch vlak een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector in de VS op de agenda.

    S&P future

    Futures op de brede Amerikaanse S&P index weten voorbeurs aan kracht te winnen. Er wordt gereageerd op de Amerikaanse banencijfers die minder sterk zijn dan verwacht. Het gevolg van de opleving is dat de futures nu de oude top en bodem rond 5150 testen. Een doorbraak zal ruimte maken voor een groter herstel.

    Na een uitbraak is het wel van belang dat deze wordt opgevolgd met een hogere koersbodem. Dit om het scenario van een valse uitbraak te voorkomen. De dalende toppenlijn van de afgelopen maand is reeds afgebroken, waarmee de futures al een verbetering hebben laten zien. Slaagt de uitbraak niet zal het plaatje pas verzwakken bij een doorbraak onder 5050 punten, de doorgetrokken lijn van de hogere koersbodems van de afgelopen weken.

     

  3. Zilver kan nieuwe stijging inzetten

    Wouter Slot

    De prijs van zilver heeft de afgelopen weken even gas terug genomen na de sterke stijging van maart en begin april. De koers zakt hierbij terug naar de zone van enkele oude toppen, waar het edelmetaal nu steun moet vinden.

    Zilver brak begin april opwaarts uit boven de oude weerstandszone rond $26 en liep direct verder op richting het eerste koersdoel op $30. Hierna is de koers wat gaan corrigeren binnen de opgaande fase. 

    Het positieve beeld blijft intact zolang de koers zich boven de steunzone weet te handhaven. Vanaf dit niveau kan een nieuwe aanval op de weerstand worden ingezet. Hierboven ligt de weg vrij voor een grotere stijging richting koersdoel $35, gevormd door de oude toppen van 2011 en 2012.

     

     

  4. Ochtendbericht: AEX goed geluimd richting banencijfers

    Wouter Slot

    De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 884,44 punten.

    Daarmee volgden de Amsterdamse beurs in het voetspoor van Wall Street, dat donderdagavond de weg omhoog vond.

    De markt is dus redelijk positief in aanloop naar belangrijke banencijfers vanuit de VS vanmiddag. Sterke data, met name op het vlak van de loongroei, kan ertoe leiden dat de rentes voor een langere periode hoog moeten blijven.

    Onder de hoofdaandelen ging Universal Music Group aan kop met een winst van 2,0 procent na het openen van de boeken en Prosus won 1,7 procent. RELX nestelde zich daartussen met een plus van 1,9 procent. Halfgeleideraandelen, die donderdag nog de gebeten hond waren, wisten vanochtend te herstellen. ING won nog eens 1,3 procent. KPN en ArcelorMittal noteerden tot een half procent in het rood.

    In de Midkap daalden Aperam en Galapagos respectievelijk 1,9 en 0,7 procent na cijfers. Flow Traders ging aan kop met een winst van ruim 5 procent. Heijmans daalde na een ex-dividend notering 5 procent in de AScX. Brunel won na resultaten 3 procent.

    AEX index

    De beurs in Amsterdam is de laatste handelsdag van de week overtuigend begonnen en zet hiermee het korte termijn herstel voort. De index is opgevangen binnen de herstelfase en lijkt thans een nieuwe hogere koersbodem te vormen.

    Een herstel richting de weerstand rond 893 punten lijkt te zijn ingezet. Pas hierboven zal het technisch beeld verder opklaren en komt er ruimte vrij voor een grotere stijging.

     

     

  5. Voorbeurs: AEX wacht af

    Wouter Slot

    De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.  

    De AEX maakte donderdag op een drukke cijferdag nog een pas op de plaats op 878,71 punten, waarbij onder meer een flink positief ontvangen cijferrapportage van ING werd geneutraliseerd door koersverliezen voor de halfgeleiders. 

    Europese beleggers konden donderdag het rentebesluit van de Federal Reserve verwerken. 

    Naast het banenrapport hebben beleggers vandaag ook onder meer oog voor de vrijgave van de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april. 

    AEX future

    De future op de beurs in Amsterdam komt op adem binnen de herstelfase van de afgelopen weken. De future is afgeketst op de weerstand rond 888 punten en teruggezakt naar de onderzijde van de herstelbeweging. Om een nieuwe hogere koersbodem te vormen, dient de koers rond dit niveau opgevangen te worden.

     

     

    Overig nieuws

    Apple overtreft verwachtingen en voorspelt groei voor dit kwartaal

    Apple heeft afgelopen kwartaal de verwachtingen weer overtroffen. De kwartaalomzet daalde weliswaar met 4,3% tot $90,8 mrd, maar de omzet viel hoger uit dan analisten hadden ingeschat. In China werden ook meer iPhones aan de man of vrouw gebracht dan gedacht, ondanks de toegenomen concurrentie daar. De winst per aandeel kwam een cent hoger uit op $1,53. Digitale diensten leverden de hoogste kwartaalomzet ooit, die stegen met 14% tot $23,9 mrd. De cijfers van Apple zorgen voor opluchting bij beleggers. In de handel nabeurs veerde het aandeel met 7% op, terwijl het de handelsdag al 2,2% hoger had afgesloten. Apple verwacht dat de omzet dit kwartaal weer gaat groeien. (FD - Telegraaf)

    Shell weerstaat groeiende druk om te vergroenen

    Shell boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht. Het meeste geld wordt nog altijd verdiend met fossiele brandstoffen. De winst kwam uit op $7,7 mrd. Opnieuw kondigde de olie- en gasgigant een aandeleninkoopprogramma aan, ter waarde van $3,5 mrd. Analisten zijn te spreken over de resultaten. Shell kondigende aan meer olie en gas te gaan oppompen. Maar vanuit een deel van de aandeelhouders wordt de druk opgevoerd om de investeringen in fossiel af te bouwen. Ondertussen speelt ook de onderwaardering van het aandeel. Shell wordt lager gewaardeerd dan bijvoorbeeld Chevron en ExxonMobil. Dat wordt deels verklaard door het veel onvriendelijker klimaat voor oliemaatschappijen in Europa. (FD - Telegraaf)

    Damrak: Vlak

    Er was veel bedrijfsnieuws, maar het leidde niet tot een inspirerende handelsdag. De AEX sloot vlak, met ING (6,4%) fier bovenaan. Chipfondsen ASML (-2,6%), ASM (-2,3%) en Besi (-4,1%) drukten juist op de index. De grootste stijger in de Midkap was AMG (5,9%), gevolgd door Van Lanschot Kempen (4%). Onderaan eindigde Alfen (-5,5%). Bij de kleine fondsen was het BAM dat een klap uitdeelde aan de graadmeter. Het bouwconcern sloot bijna 11% lager na tegenvallende resultaten. Dit jaar is het aandeel een kleine 60% gestegen en dat zet beleggers aan tot winstneming.

    Wall Street: Hoger door reeks cijfers

    De Dow Jones eindigde 0,85% hoger, de S&P500 won 0,91% en de Nasdaq steeg gisteren 1,51%. Beleggers zijn in afwachting van een banenrapport dat vandaag verschijnt. Qualcomm (9,74%) beleefde een prima dag in reactie op de resultaten. Paramount (13,05%) steeg ook flink, Sony en Apollo zouden interesse hebben om het bedrijf over te nemen tegen een hoge premie. Carvana knalde 33,77% omhoog na presentatie van de beste kwartaalcijfers ooit. Moderna veerde 12,68% op. Apple won 2,2% in aanloop naar de cijfers, Nvidia 3,34% en Amazon 3,2%.

Gerelateerde Instrumenten

Instrument Koers Verschil absoluut Verschil relatief
Silver World Spot (USD) 26,56 03 mei -0,12 -0,47%