vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Dit artikel is alleen voor abonnees

Wilt u het artikel ‘Saoedi-Arabië zet verhoudingen oliemarkt op scherp ’ verder lezen?

Voor slechts 15,95 per maand heeft u onbeperkt toegang tot onze Premium content en ontvangt u dagelijks professionele aandelenanalyses en kooptips.

Premium Saoedi-Arabië zet verhoudingen oliemarkt op scherp
Beeld: iStock

Saoedi-Arabië zet verhoudingen oliemarkt op scherp

Speculerende hedge funds hebben forse shortposities ingenomen in de olieprijs in de verwachting dat de prijs van het zwarte goud nog verder zal dalen. Het is bal op de internationale oliemarkten. Het zwarte goud is duidelijk uit de gratie, althans als gekeken wordt naar de prijsontwikkeling van een vat olie. Waar de financiële markten een volgend koersfeestje vieren, worstelt de olieprijs (Brent) om boven de $70 per vat te blijven. Opec-lid Saoedi-Arabië stak deze week de spreekwoordelijke lont in het kruitvat. De tijd van productiebeperkingen loopt op zijn einde, het land wil naar verluidt weer verloren marktaandeel terugveroveren op onder andere de VS. Op zich zal dat geen grote uitdaging zijn: Saoedi-Arabië kan tegen erg lage kosten olie winnen, veel goedkoper dan bijvoorbeeld de VS. Deze stap komt op een moment dat de vraag naar olie wat achterblijft, waarbij vooral naar het economisch kwakkelende China als oorzaak wordt gewezen. Meer aanbod versus minder vraag leidt tot logischerwijs tot lagere prijzen.

Dit artikel is alleen voor abonnees.
Wilt u verder lezen en meer rendement behalen?

U leest onze Premium artikelen voor slechts 4,32 per week. Als abonnee van Tostrams ontvangt u onbeperkt toegang tot al onze onafhankelijke analyses en kooptips. Neem nu een abonnement op Tostrams en verhoog het rendement op uw beleggingen!