vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Olieprijzen herstellen richting het weekend
Beeld: ABM Financial News

Olieprijzen herstellen richting het weekend

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn vrijdag gestegen. Bij een settlement van 68,18 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,8 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg ook met 0,8 procent naar 71,66 dollar.

De olieprijzen herstelden richting het weekend, maar leverden op weekbasis circa 4 procent in nu het erop lijkt dat OPEC+ de productie zal verhogen voor het einde van het jaar, omdat Saoedi-Arabië marktaandeel wil terugwinnen. De oliemarkten konden afgelopen week niet profiteren van een reeks aan maatregelen die Beijing aankondigde om de Chinese economie te stimuleren.

Fundamenteel gezien kan de verwachte productiestijging van OPEC+ "niet op een slechter moment komen", zeiden analisten van Sevens Report Research. 

De vraagverwachtingen zijn volgens de experts afgenomen door de recente volatiele economische cijfers en de groeiende onzekerheid over een recessie, ondanks het feit dat de markten voorzichtig een zachte landing voorzien voor de tweede helft van dit jaar.

Het huidige dieptepunt van circa 66 dollar voor WTI in 2024 blijft volgens Sevens Report een belangrijk technisch niveau om op korte termijn in de gaten te houden.

Het vooruitzicht van extra olieaanvoer op de markt als OPEC+ vasthoudt aan zijn productieplannen, doet de vrees voor een marktoverschot toenemen en schetst een nogal somber vooruitzicht voor de ruwe olieprijzen.

"De olieprijzen kunnen alleen duurzaam stijgen als de OPEC afziet van een totale oorlog om marktaandeel. We verwachten niet dat Saoedi-Arabië een nieuwe strategie zal volgen om de markt te overspoelen, maar de markt zal nerveus blijven tot het dit expliciet uitsluit", zeiden analisten van ANZ Research.

De aandacht zal nu verschuiven naar een vergadering van het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee die volgende week plaatsvindt, hoewel het onwaarschijnlijk is dat deze bijeenkomst zal resulteren in belangrijke aankondigingen, aldus Helima Croft van RBC Capital Markets.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!