vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Volkswagen komt met winstwaarschuwing
Beeld: ABM Financial News

Volkswagen komt met winstwaarschuwing

(ABM FN-Dow Jones) Volkswagen verlaagt de outlook voor dit jaar vanwege de uitdagende marktomstandigheden. Dit meldde de geplaagde Duitse autofabrikant vrijdagavond.

Volkswagen verwacht in 2024 zo'n 9 miljoen auto's af te leveren. Dat waren er in 2024 nog 9,24 miljoen, hetgeen op jaarbasis een daling zou betekenen van circa 2,6 procent. Het bedrijf rekende voor dit jaar juist op een stijging tot 3 procent.

De omzet kwam in 2023 nog uit op 322,3 miljard euro en zal dit jaar dalen tot circa 320 miljard euro, aldus Volkswagen en dat zou een krimp van 0,7 procent zijn. Eerder ging het bedrijf uit van een groei tot 5 procent.

Wat betreft het operationele resultaat verwacht het bedrijf nu een bedrag van ongeveer 18 miljard euro in 2024, wat een marge zou betekenen van 5,6 procent. Daar ging Volkswagen eerder uit van 6,5 tot 7,0 procent.

"De bijstelling van de prognose is voornamelijk het gevolg van ontwikkelingen bij de merken Volkswagen Personenauto's, Volkswagen Bedrijfswagens en Tech. Components, die achterbleven bij de oorspronkelijke verwachtingen", zei het bedrijf vrijdag.

"Daarnaast heeft een verslechtering van het macro-economische klimaat een negatieve invloed, wat zou kunnen leiden tot verdere risico's", waarschuwde Volkswagen ook.

Het bedrijf verwacht verder dat de nettokasstroom van de divisie Automotive ongeveer 2 miljard euro zal bedragen in 2024, waar eerder werd gerekend op 2,5 tot 4,5 miljard euro.

"In deze prognose is rekening gehouden met uitgaven voor fusies en overnames voor een bedrag van ongeveer 3,5 miljard euro, waarvan ongeveer 2 miljard euro kan worden toegeschreven aan uitgaven in verband met de geplande joint venture met Rivian", zei het bedrijf vrijdag.

De liquiditeit in de divisie Automotive zal in 2024 naar verwachting tussen de 36 en 37 miljard euro liggen. Eerder rekende Volkswagen op 37 tot 39 miljard euro.

Volkswagen volgt met zijn winstwaarschuwing BMW en Mercedes-Benz, die in de afgelopen weken ook al de noodklok luidden. Inmiddels zijn de zorgen over de Duitse autoindustrie zo groot, dat Berlijn financiële steun overweegt. Manager magazin berichtte vorige week dat Volkswagen zo'n 30.000 banen zou willen schrappen.

Het aandeel Volkswagen steeg vrijdag 3,0 procent op 104,80 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!