vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
AEX hoger gesloten na Amerikaanse inflatiecijfers
Beeld: Euronext

AEX hoger gesloten na Amerikaanse inflatiecijfers

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, na de publicatie van de Amerikaanse PCE-inflatiecijfers.

De AEX index steeg 0,6 procent tot 917,43 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen.

De Amerikaanse kerninflatie is in augustus licht gestegen in vergelijking met de voorgaande maand. De zogeheten PCE-index voor de kerninflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, kwam uit op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in juli. Dat was ook verwacht. De algemene prijsindex daalde van 2,5 naar 2,2 procent. Op maandbasis kwam de kern-PCE uit op 0,1 procent, tegenover 0,2 procent een maand eerder.

De persoonlijke inkomens in de VS stegen in augustus met 0,2 procent, net als de bestedingen.

KBC sprak van teleurstellende inkomens- en bestedingsdata, terwijl de iets lagere kerninflatiecijfers op maandbasis de markt ervan hebben overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank de rente in november met nog eens 50 basispunten zal verlagen, wat ook de voorkeur is van de economen van KBC.

ING-econoom James Knightley zei dat de 'goedaardige' inflatiecijfers de Fed in staat stellen zich te richten op de arbeidsmarkt. De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed ligt volgens de econoom op het juiste pad en beweegt zich richting de 2 procent doelstelling, terwijl de matige inkomensgroei en verzwakking van de banenmarkt, de markt ertoe lijkt aan te zetten een verdere versoepeling van het Fed-beleid in te prijzen.

Volgende week vrijdag verschijnt een nieuw Amerikaans banenrapport.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 2 basispunten lager op 3,769 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten daalde tot 3,590 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het vertrouwen van Nederlandse producenten in september iets is verbeterd. Het vertrouwen ging van -1,9 in augustus naar -1,7 in september.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in september licht is gestegen. De vertrouwensindex steeg met een half procentpunt van -13,4 naar -12,9.

De Franse inflatie is in september afgenomen van 1,8 procent naar 1,2 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 1,2 procent.

Het aantal werklozen in Duitsland is in september iets gestegen, maar het werkloosheidspercentage bleef stabiel op 6,0 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS tevens het nieuws dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september nog iets harder is gestegen dan eerder uit een voorlopig cijfer bleek. De index steeg van 67,9 naar 70,1. Een voorlopig cijfer wees eerder op een stijging naar 69,0. De inflatieverwachting verraste niet.

WTI-olie werd vrijdag een half procent duurder op 68 dollar per vat, maar op weekbasis stonden de olieprijzen wel onder druk, nu Saoedi-Arabië van plan lijkt om de productie vanaf december op te voeren.

De euro/dollar noteerde op 1,1166. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1139 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1176 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met een winst van 4,4 procent. AkzoNobel steeg met 3,8 procent, Randstad won 3,5 procent en Heineken eindigde 2,5 procent hoger.

RELX bungelde onderaan met een verlies van 0,7 procent. KPN verloor 0,6 procent en ASML daalde met 0,3 procent.

In de AMX ging AMG aan kop met een winst van 6,1 procent. Vopak was met een verlies van 3,0 procent de sterkste daler van de Midkap.

Flow Traders werd 2,9 procent duurder na een update gisteravond waarin de flitshandelaar aangaf te profiteren van de toegenomen volatiliteit

In de AScX noteerde Pharming 9,6 procent hoger, terwijl CM.com 2,4 procent verloor. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 5.751,96 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!