vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Pas op de plaats voor AEX

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het groen.

Donderdag sloot de AEX nog 0,6 procent hoger op 911,66 punten. Onder meer de halfgeleideraandelen trokken de kar op Beursplein 5, na de positief ontvangen cijferrapportage van sectorgenoot Micron woensdag nabeurs op Wall Street. Shell woog daarentegen op de koersvorming met een daling van ruim vier procent. Het aandeel voelde duidelijk de druk van de lagere olieprijzen. 

Vanmiddag om 14:30 uur gaat in de VS alle aandacht uit naar de publicatie van de Amerikaanse PCE-inflatie, een belangrijke leidraad voor het rentebeleid van de Federal Reserve. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zet de herstelfase voort. De future heeft gisteren een hogere koerstop weten te vormen en nadert nu de bovenzijde van het oplopende trendkanaal van de afgelopen weken. Zolang de herstelbeweging intact is, handhaven we ons koersdoel op de oude toppen rond 930 punten. Steun wacht op de laatste bodem rond 898 punten.

 

 

 

Overig nieuws

Schimmige handelspraktijken rond Ozempic

Het populaire afslankmiddel Ozempic wordt ook via tientallen webwinkels aangeboden zonder recept. Praktijken die in strijd zijn met de regels. Experts waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s. Want er komen ook steeds meer vervalsingen op de markt. De Inspectie verwijdert illegale advertenties en haalt websites van malafide handelaren uit de lucht. (FD)

Koers Micron veert op door grote vraag naar AI-chips

Micron Technology kan de grote vraag naar AI-chips nauwelijks bijbenen. Omzet en winst zullen hoger uitvallen dan analisten voor dit kwartaal verwachtten. Micron is een grote geheugenchipfabrikant, die levert aan Nvidia en AMD. De vraag vanuit die bedrijven naar de speciale chips van Micron is zo groot, dat het bedrijf al voor 2025 geheel uitverkocht is. Het aandeel sloot gisteren zo’n 15% hoger. (FD)

Presidentsverkiezingen in de VS raken ook beleggers

Het is nog altijd onduidelijk wie er volgend jaar in het Witte Huis komt te zitten. Welke kandidaat wint, heeft invloed op de economie en daarmee op de beurzen. De markten zullen op korte termijn volatiel zijn, maar op de lange termijn hebben presidentsverkiezingen weinig gevolgen voor aandelenkoersen. Er zijn vermogensbeheerders die daarop inspelen en hun portefeuille aanpassen. Maar niet iedereen vindt dat een goed plan. Aanpassingen om korte termijn schommelingen te vermijden, kunnen de langetermijndoelen in gevaar brengen. (FD - Telegraaf)

Damrak: Kooplustig

De AEX sloot gisteren 0,6% hoger. Koploper was Prosus (7,9%), dat zijn belang in een Chinees onlinereisbureau heeft verkocht. Besi (3,2%), ASML (3,4%) en ASM (2%) bevonden zich eveneens in de kopgroep. Dat was te danken aan Micron Technology, dat nabeurs met cijfers kwam. Shell (-4,3%) moest een stap terug doen, Saoedi-Arabië overweegt het koersdoel voor olie los te laten en de productie te verhogen om marktaandeel terug te winnen. In de Midkap was Alfen (5,2%) de grote winnaar. Bij de smallcaps presteerden Fastned (4,8%) en Pharming (2,7%) goed.

Wall Street: AI-feestje en oliedomper

De indices kleurden groen, profiterend van een forse koerswinst van Micron Technology en meevallende macrocijfers. De Dow Jones won 0,61%, de S&P500 steeg 0,41% en de Nasdaq steeg 0,58%. Micron Technology kan de vraag naar AI-chips nauwelijks aan. Het aandeel sloot 14,37% hoger. Daar profiteerden AMD (3,38%), Nvidia (0,43%), ASML (4,19%) en Applied Materials (6,23%) van. Maar Super Micro Computers (-12,17%) deed niet mee met het AI-feestje. Het bedrijf is onderwerp van onderzoek wegens mogelijke boekhoudmalversaties. Olieaandelen hadden last van het bericht dat Saoedi-Arabië zijn koersdoel van $100 voor een vat ruwe olie wil loslaten. Met een hogere olieproductie wil het marktaandeel terugwinnen. Chevron daalde 1,37% en ExxonMobil verloor 1,73%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot