vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Amsterdamse beurs leeft op

De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een flink hogere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,0 procent. 

Woensdag daalde de AEX nog nipt met 0,1 procent naar 906,03 punten. Op Wall Street koerste ook hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond met 0,2 procent licht lager.

Veel aandacht zal vanochtend uitgaan naar de chipaandelen, na de goed ontvangen cijfers van Micron woensdagavond. Het aandeel won in de elektronische handel nabeurs op Wall Street 15 procent. 

Vandaag staat het rentebesluit van de Zwitserse Nationale Bank op de agenda, terwijl de aandacht in de VS zal uitgaan naar onder meer de wekelijkse steunaanvragen, de orders voor duurzame goederen en de aanstaande woningverkopen. Vrijdag volgt in de VS de PCE-inflatie, de favoriete infaltiebarometer van de Fed.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs weet het herstel een nieuwe impuls te geven, ma de meevallende cijfers van het Amerikaanse chipbedrijf Micron. De future veert op binnen de herstelfase en weet een nieuwe hogere koerstop te vormen. De herstelfase wordt hiermee voortgezet, in eerste instantie richting de bovenzijde van het oplopende trendkanaal. Ons volgende koersdoel wacht op de oude toppen rond 930 punten.

 

 

 

Overig nieuws

China overweegt grote kapitaalinjectie in banken

De Chinese overheid overweegt een mega-injectie van $142 mrd in de grootste staatsbanken van het land om zo de kredietverstrekking aan te jagen. Dat zou moeten helpen om de economie te stimuleren. Eerder deze week kwam de centrale bank van het land al met een economisch steunpakket. De kapitaalinjectie zou gefinancierd moeten worden door nieuwe overheidsobligaties uit te geven. De tweede economie ter wereld kampt met zwakte. Er zijn steeds meer twijfels of de groeidoelstelling van 5% voor dit jaar wel gehaald kan worden. (Telegraaf)

Wereldeconomie houdt stand

De wereldeconomie heeft zich dit jaar goed gehouden, constateert de Oeso. De wereldhandel bleef in het eerste halfjaar robuust. In veel landen daalde de inflatie. De groeiverwachting wordt iets naar boven bijgesteld, van 3,1% naar 3,2% voor 2024. Het jaar daarop zal de wereldeconomie met hetzelfde percentage groeien. Toch wijst de Oeso ook op risico’s. Geopolitieke spanningen en handelsconflicten kunnen de inflatie weer opdrijven. Overheden moeten hun begroting op orde brengen. (FD)

Bitcoin-opties kunnen cryptomarkt boost geven

De SEC heeft zijn goedkeuring gegeven aan opties op bitcoin-ETF’s. Daarmee kan Wall Street zich opmaken voor een nieuwe cryptobelegging. Eerder dit jaar werden bitcoin-ETF’s toegelaten, nu kan er met opties worden gespeculeerd op toekomstige koerswijzigingen daarvan. De opties kunnen voor meer handel zorgen, mogelijk ook voor een hogere bitcoinkoers. Het trekt ook meer grote financiële partijen aan tot de cryptomarkt. Analisten zien het als een nieuwe stap in de omarming van de bitcoin door Wall Street. (FD)

Damrak: Stilte

Beleggers zijn in afwachting van signalen van centrale bankiers hoe ver en hoe snel de rente verlaagd zal worden. Later deze week komen er belangrijke cijfers uit de VS. Gisteren heerste vooral rust en stilte. De AEX sloot 0,1% lager. Chipaandelen presteerden goed. Grootste stijger was Philips (1,5%). Prosus (0,8%) won op berichten dat het zijn belang in trip.com volledig heeft verkocht. Financiële waarden deden het minder goed. ING (-1,7%), Aegon (-1,1%) en NN Group (-0,8%) sloten lager. Adyen (-2%) was de grootste daler. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Air France KLM (6%) en ArcelorMittal (-2,9%).

Wall Street rekent op volgende renteverlaging

Na een hogere opening konden de beurzen hun winst toch niet vasthouden. Beleggers houden wel meer rekening met een nieuwe renteverlaging volgende maand. De Dow Jones sloot 0,7% lager, de S&P500 leverde 0,2% in. De Nasdaq (0,04%) sloot marginaal hoger. HP Enterprise (5,1%) was een opvallende stijger na een koopaanbeveling. Nvidia won ruim 2% na een positief rapport over AI. Intel (3,2%) en AMD (2,3%) profiteerden daar ook van. Autoaandelen zaten in de hoek waar klappen vielen. Ford (-4,1%) en GM (-4,9%) leden onder een analistenwaarschuwing dat de goede tijden voor deze bedrijven voorbij zijn. De voortgang bij medicijnonderzoeken van Amgen (-5,5%) viel tegen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot